Slovenija
15 ogledov

Dokazano svobodni

Generalni direktor policije Janko Goršek konkretne sodbe ni želel komentirati: " Žurnal24 main
Napaka policije. Več kot 350 tisoč evrov davkovplačevalskega denarja je šlo zaradi nezakonitega dela policije v nič.

“Sodišče je končno pokazalo, da so zakonitost postopka, pravica do obrambe in človekove pravice pomembnejše od nezakonitega ravnanja policije,” je pravnomočno oprostilno sodbo višjega sodišča v Kopru zoper peterico obdolženih zaradi pečanja z mamili komentiral Boris Grobelnik, odvetnik enega od obdolžencev.

Kadrovanje prej in zdaj
Kljub trdnim dokazom, ki so jih policisti zbirali tudi s pomočjo prikritih ukrepov in tajnega policijskega sodelavca, predsednici senata Tatjani Cvetičanin ni ostalo drugega, kot da iz primera izloči nepravilno pridobljene dokaze policije in ga zaključi z oprostilno sodbo.

350 tisoč evrov smo davkoplačevalci prispevali za več kot devet let dolg proces, ki se je kljub dokazom končal z oprostilno sodbo.

Kot je glede na pritožbo tožilke 24. februarja ugotovilo višje sodišče, so “policisti stik z domnevnimi obdolženci vzpostavili, še preden so imeli pisno odredbo”. “Kot kaže, je šlo za površnost policije,” je prepričan Anton Dvoršak s fakultete za varnostne vede. “Ta seveda mora zbirati obvestila že pred podajo predloga za prikrite ukrepe, sicer ne more argumentirati predloga. A to zbiranje obvestil ne sme imeti značaja prikritega ukrepa,” je še pojasnil. Da odredbe za nazaj ne morejo veljati, je zatrdil tudi nekdanji pri mož policije Marko Pogorevc.

Stroški

Tajno sledenje policije se je začelo konec leta 2001, obdolženci so bili v tem času v priporu oziroma hišnem priporu, sojenje pa se je končalo februarja letos s pravnomočno oprostilno sodbo višjega sodišča. Stroški odvetnikov in odškodnine zaradi neupravičenega pripora nas stanejo okoli 150 tisoč evrov, stroški sodišča – Vitomir Bohinec, predsednik koprskega okrožnega sodišča, nam jih zaradi obsežnosti zadeve ni mogel sporočiti – pa so okoli 200 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.