Slovenija
0 ogledov

"Dokazi so!"

Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl ostaja skrivnosten. Žurnal24 main
Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl je na vprašanja o kopiranju tajnih podatkov odgovoril, da bo vlada zadevo obravnavala na prihodnji seji, ko bo dokumentom odvzeta stopnja tajnosti.
 
 

Dokazi so in bodo tudi predstavljeni na prihodnji seji vlade.

Milan M. Cvikl

 
"Vlada bo informacijo obravnavala na prihodnji seji. Ko bo omenjenemu gradivu na seji odvzeta stopnja tajnosti, bodo dokumenti objavljeni in posredno s tem bo vrsta odgovorov jasna. Na vse odgovore ne morem odgovoriti. Ne vem, če gre v tem primeru za afero," je dejal generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl. Cvikl je še dodal, da je generalni sekretar, ko dobi poročilo o tajnosti javnih podatkov, dolžan obvestiti pristojne institucije in vlado. "Dokazi so in bodo tudi predstavljeni na prihodnji seji vlade."

Na vprašanje novinarja, kako je informacija sploh prišla v javnost, je generalni sekretar odgovoril: "Značilnost slovenske administracije je, da so podobne informacije hitro v javnosti. Mislim, da je zadeva pomembna, zato sem sprožil postopke."  Na vprašanje o namigovanjih, da naj bi imel človek, ki vodi to komisijo, samo osnovnošolsko izobrazbo, je Cvikl dodal, da v komisiji ni nobenega člana, ki bi imel samo osnovnošolsko izobrazbo.

Zakon o varstvu osebnih podatkov varuje tudi arhivske dokumente
Osebni podatki, ki so sestavni del arhivskega gradiva ali se vodijo po osebnih mapah, morajo biti sicer zavarovani z ustreznimi postopki in ukrepi, ki preprečujejo nepooblaščeno obdelavo, naključno ali namerno nepooblaščeno uničevanje podatkov, njihovo spremembo ali izgubo. Osebne podatke, ki so del arhivskega gradiva, pa je mogoče kopirati le pod pogoji, ki jih določa zakon.

Sumljiv fotokopirni stroj

Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl sumi, da se je v času mandata prejšnje vlade kopiralo nekatere tajne in zaupne dokumente iz vladnega arhiva. Sume naj bi vzbudil fotokopirni stroj v arhivih v vladni palači. Po Cviklovih besedah fotokopirni stroj v prostorih, kjer se hranijo tudi tajni podatki, nima kaj iskati.

Fotokopiranje dokumentov, magnetogramov in osebnih map naj bi potekalo med poletjem 2007 in novembrom 2008 med prenosom arhiva iz kleti na Župančičevi ulici v Arhiv Slovenije. Glede na števec na fotokopirnem stroju naj bi bilo narejenih prek 30.000 kopij. Obstajajo nekatera ugibanja, da naj bi bila fotokopirana tudi mapa nekdanjega predsednika Milana Kučana z vsemi njegovimi osebnimi podatki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.