Slovenija
492 ogledov

Dokler ga niso poskusili, so se mu smejali

Žari Weber Žari Weber
Zgodba o Georgeu Stephenu in njegovih žarih Weber ni le navadna zgodba o uspehu. Polna je ljubezni do prijateljev, družine, piknikov in peke na žaru, saj se je njegova ideja rodila iz preproste želje po božanskem zrezku, ki bi ga ponudil svojim najdražjim.

George Stephen se je leta 1952 skupaj s svojo družinico preselil v novo hiško v mestece Mount Prospect, kjer je prijatelje vabil na idilične piknike. V ta namen je zgradil opečnat žar, a je imel nenehne težave s samo peko, zrezki so bili pogosto zažgani, okus pa nepopoln. Zato je vztrajno premišljevalo tem, kako bi prišel do poipolnega zrezka na žaru.

Delal je v podjetju Weber Brother Metal Works, kjer so izdelovali polovice krogel morske boje in jih varili skupaj. Nekega dne se mu je posvetila odlična ideja, ki je spremenila kulturo peke na žaru po celem svetu. Vzel je polovico boje, ji namestil noge ter na dno izrezal odprtine za zrak. Na vrh je kot pokrov namestil drugo polovico in tako se je rodil prvi žar s pokrovom.

Čeprav so se njegovi iznajdbi številni smejali, so hitro utihnili, ko so poskusili božanske zrezke. Webrovi žari so kmalu preplavili celotne ZDA, danes pa jih prodajajo v več kot šestdesetih državah po vsem svetu. Družini so se od tedaj pridružili tudi plinski in električni žari.

Ne le zrezki, tudi sam žar

Za žare Weber niso značilni le popolni zrezki in ostale jedi na žaru. Popoln je tudi sam žar, ki vam pomaga z vsakim delčkom in dodatkom.

Glavna prednost Webrovih žarov je seveda pokrov, ki omogoča različne metode peke, z njim dobite konvekcijsko pečico in žar v enem, uporabljate pa ga lahko prav tako preprosto kot običajno pečico.

Njegove aluminijaste odprtine na vrhu in na dnu zagotavljajo ustrezen dotok zraka, ekskulzivni in patentiran čistilni sistem “one touch” pa poskrbi za preprosto odstranjevanje pepela.

Domiselna rešitev v obliki košarice za shranjevanje oglja “Char-Basket” ali distančnikov za oglje pomaga, da so briketi in oglje na svojem mestu v skladu z želeno metodo peke.  Masivne jeklene rešetke Weber pa so narejene za mnogo let peke na prostem, saj so premazane s premazom proti rji, kar olajša tudi samo čiščenje.

Poskrblejno je tudi za varnost, pokrovi in posode so izdelani in izvrstnega ameriškega jekla in prevlečeni s porcelanastim emajlom. Ta svetleča porcelanasta prevleka poskrbi za izjemen odboj vročine, za zaščito pred rjo in več let ognjevarne uporabe.

Vse kar spada zraven 

Za pravi užitek ob peki na žaru ne smemo pozabiti na potrebne dodatke. Osnovni paket mora imeti kamin za prižiganje Rapidfire, saj z njim v samo 20 minutah, na preprost, hiter in varen način prižgemo brikete.

Za popolno peko poskrbijo briketi ali oglje, udobne rokavice pa bodo ščitile vaše roke in podlahti. Pri roki imejte vedno tudi plin, zelo pomemben dodatek je aluminijasta posoda za zbiranje tekočin. Nujni pripomoček vsakega mojstra peke na žaru je termometer, ne pozabite niti na tridelni pribor Weber original. Vedno imejte na razpolago tudi vsaj eno ščetko za žar.

Za nadgradnjo svojega žara in za še bolj raznovrstno pripravo jedi, lahko kupimo vok za zdravo kuhanje na žaru na azijski način, z litoželezno rešetko za vzorce Weber Gourmet BBQ System pa boste na površini mesa hitro ustvarili vzorce in tako ohranili mesne sokove v zrezkih.

Na original GBS ponvi lahko kar na žaru spečete okusne palačinke, ocvrto hrano, hrustljavo zelenjavo, čisto vsi pa bodo navdušeni nad kamnom za peko pice, ki bo poskrbela, da boste jedli le še pico z vašega žara. Za peko okusnih rib kupite držalo za peko rib in zelenjave.

Plinski žari poskrbijo za pristen okus 

Zaradi stalnih izbruhov plamenov, slabe razporeditve vročine in pomanjkanja okusa po žaru, so bili kupci plinskih žarov močno razočarani. Tu so vstopili Webrovi inženirji in leta 1985 prišli na trg z novim modelom Genesis, ki ni dopuščal kompromisov.

Eno od najpomembnejših odkritij razvojnega oddelka Weber so bile rešetke Flavorizer, pravokotne kovinske plošče nameščene nad gorilniki. Skupaj z naprednim čistilnim sistemom preprečujejo izbruhe plamenov in poskrbijo za priljubljen okus po žaru, ki je značilen za peko na oglju. Želen okus po žaru dajejo hrani sokovi, ki padajo med peko na ploščo. 

Webrovi plinski žari so sicer izdelani v skladu z isto filozofijo kot kotlasti žari s pokrovom, njihova priljubljenost pa skokovito raste zaradi hitre in preproste uporabe. Najbolj priljubljeni med plinskimi žari so prenosljivi in fleksibilni žari Q, ki jih lahko vzamemo tudi s seboj na izlet. Več o vrhunskih Webrovih žarih najdete TUKAJ