Slovenija
137 ogledov

Dokler ima desnica takšnega vodjo, je levici zmaga zagotovljena

Ivan Oman Špela Mohorič
Nizka volilna udeležba v Sloveniji kaže, da ljudje čakajo alternativo, poudarja starosta slovenske osamosvojitve Ivan Oman. Sam te alternative ne vidi ne v demokratičnem socializmu, ki je po njegovih besedah utopija, in ne v prvaku SDS Janezu Janši.

Ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne je Oman poudaril, da je bilo takrat resda konec vojne, ni bilo pa tudi konec nasilja.

Za nekatere je tisti konec vojne po njegovih besedah pomenil zmagoslavje, nekateri so verjeli, da so zdaj zaživeli v svobodi. Za druge pa se je ena okupacija zamenjala z drugo. Ta ni bila nič manj huda kot tista prva, v nekaterih primerih pa še hujša, je povedal Oman.

Kot je poudaril, je komunistična partija slovenski narod "ogoljufala za svobodo". Še najbolj ogoljufani so bili po njegovih besedah partizanski borci, ki so verjeli, da se borijo za svobodo.

patria | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V Janši alternative ni

Spregovoril je tudi o aktualnih političnih razmerjih. Posebej je opozoril na to, da v Sloveniji kar polovica volilnih upravičencev ne hodi na volitve. Sam meni, da ti ljudje še vedno čakajo na ustrezno alternativo. V predsedniku SDS Janezu Janši je Oman ne vidi. "Dokler bomo imeli voditelja t. i. desnice, kot je zdaj, je levici zmaga zagotovljena," je dejal.

Obregnil se je tudi ob pojem demokratičnega socializma, ki ga zagovarjajo v ZL. "Demokratičnega socializma ne more biti. To je utopija. Socializem lahko deluje le v pogojih diktature," je poudaril. Tudi sicer se vse umetne oblike družbene ureditve po njegovih besedah vzdržujejo z represijo.

Oman je na današnjem posvetu izpostavil tudi nujnost sprave, a hkrati opozoril, da očitno nekomu zelo ustrezna sejanje sovraštva. "Dokler se bomo Slovenci zmerjali z izdajalci in banditi, sprave ne bo. Zmerjanje pa še kar traja," je dejal Oman. Zavzel se je, da bi obe strani priznali svoje napake. "Sprava je nekaj silno nujnega," je še poudaril.

Komentarjev 28
  • Polhar 22:45 10.maj 2015.

    Prav gotovo je red, da so po vojni padale tudi nedolžne žrtve. Koliko nedolžnih pa je izgubilo življenje ali odšlo v taborišče zaradi domačih izdajalcev? Preveč, zato tudi tako divjanje po vojni, za kar ni opravičila, je pa za razumet.

  • Milan Samide 16:50 10.maj 2015.

    SPRAVA V preteklosti ni prihodnostissKo nekateri danes zahtevajo, spravo, pozabljajo, da se je narod že zdavnaj spravil med seboj, tudi tako, da so se iz nasprotnih vojskujočih se strani v 2. Sv. Vojni ustvarjale nove družine. Če, to, »ni ...prikaži večni sprava«, kaj SPRAVA, potem je?. (To, da bi prevladala samo ena resnica, resnica poražencev,izdajalcev, fašistov), ali lahko obstaja tudi druga,ssSprava, ki jo hočejo nekateri cerkveni in politični voditelji, ni nič drugega, kot iskanje razdora med narodom, ki se je že spravil. Bili so posamezniki, ki so cerkev gledali sovražno, brez razuma ali tolerance, vendar so to samo posamezniki in zaradi njihovih dejanj in miselnosti, sisstema, ne moremo zaničevati v celoti, tako kot se ne sme zaničevati in obsojati celotno cerkev zaradi najdenih in obsojenih pokvarjencev, (pedofilov) v njenih vrstah. Navečji zagovorniki SPRAVE, prejšnji sistem zaničujejo v celoti, pa čeprav so v njem živeli in delali. Kje je njihovo odpuščanje?. Ne re

  • Avatar praufo
    praufo 21:43 09.maj 2015.

    Oman, ko je zavohal politiko in prilezel (zase) dovolj visoko, je celo svoj traktor pozabil v gmajni le ta pa mu je po mnogih leti konec vzel. Še eden od bleferjev.