Slovenija
22 ogledov

Dokler ni sodbe, ne bo ukrepov

general Maister na konju pred MORS-om Foto Bobo
Zvonko Fišer ne bo iskal novega direktorja, kot pričakuje minister.

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pričakujejo, da bo šef tožilstva Zvonko Fišer na zakonit način izbral novega generalnega direktorja, ki bo na vrhovnem državnem tožilstvu (VDT) nadzoroval kadrovsko, finančno in tehnično poslovanje.

Imenovanje na zadnji seji

Za opravljanje te službe je Fišer pooblastil Boštjana Škrleca, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje. Vlada je sicer Škrleca s te funkcije razrešila že sredi junija. Vlada Boruta Pahorja ga je namreč na položaj imenovala na svoji zadnji seji pred zamenjavo oblasti; na MNZ so prepričani, da povsem nezakonito. Zato je minister Vinko Gorenak – še preden je Fišer Škrleca določil za direktorja na VDT – zavrnil Fišerjev predlog, naj Škrlec vendarle ostane direktor. “Ni bil niti imenovan za generalnega direktorja VDT niti ga Državnotožilski svet ni pooblastil za opravljanje nalog generalnega direktorja na VDT,” opozarjajo na MNZ. To sta namreč dva od možnih postopkov za izbiro direktorja na VDT, kot jih določa zakon.

Fišer pa odgovarja, da na VDT za zdaj ne bodo iskali novega direktorja. Vsaj dokler upravno sodišče ne odloči o tožbi, s katero Škrlec od države zahteva, naj se mu služba, ki mu jo je dodelila prejšnja vlada, ne odvzame.

Komentarjev 1
  • Oxxo 12:21 02.september 2012.

    Novinarja sprašujem:Zakaj je na sliki general Maister pred stavbo MORS? Kje on vidi povezavo fotografije z MNZ in VDT?