Slovenija
2093 ogledov

Dokončna odločitev Novakove glede predsedniških volitev

volitve v evropski parlament 2019, Ljudmila Novak Saša Despot
V NSi, ki v ponedeljek in danes zaseda na klavzuri, razprava o tem, koga bodo podprli v predsedniški tekmi, še teče.

Evropska poslanka NSi Ljudmila Novak se ne bo podala v tekmo za predsednico republike, so za STA potrdili v stranki. Med kandidati, ki pa bi jih lahko podprli, se omenja Janeza Pogorelca iz vrst NSi in predsednika DS Alojza Kovšco.

Tudi Levica v predsedniško tekmo. Svet stranke Levica je na včerajšnji seji sklenil, da bo stranka vstopila v predsedniško tekmo. V stranki je zdaj odprt evidentacijski postopek. Stranka bo svojega kandidata ali kandidatko predstavila čez dva tedna. 

Po klavzuri stranke naj bi tako bila dokončno znana odločitev, kako se bo NSi aktivirala v tekmi za predsednika republike.

Doslej so uradno čakali odločitev nekdanje predsednice stranke Novakove, a se je ta odločila, da se v tekmo za stolček v predsedniški palači ne bo podala. Na mizi naj bi tako za zdaj imeli tri možnosti. Ena izmed njih je, da poiščejo kandidata iz svojih vrst, pri čemer se po poročanju N1 omenja Janeza Pogorelca.

Poslanska skupina NSi | Avtor: Državni zbor Državni zbor
Druga možnost, h kateri naj bi se nagibal tudi predsednik NSi Matej Tonin, je, da bi stranka podprla predsednika državnega sveta in podpredsednik stranke Konkretno Kovšco, še poroča N1. Ta je konec preteklega meseca izrazil željo kandidirati za predsednika države, a le, če ga bo podprl dovolj širok krog političnih strank, gibanj in vidnih posameznikov.

Na mizi pa naj bi bila tudi možnost, da bi stranka načelno podporo najavila več kandidatom, njeni člani pa bi se nato sami odločali, koga bodo podprli.

Vodstvo NSi sicer na dvodnevni klavzuri razpravlja tudi o pripravah na lokalne volitve ter načrtih za jesen in prihodnje leto.