Slovenija
26 ogledov

Dokončno: univerzijade ne bo, bo pa tožba

Univerzijada Žurnal24 main
Mednarodna univerzitetna športna zveza je danes dokončno odpovedala univerzijado v Mariboru leta 2013. Napovedala je, da bo proti nesojenim organizatorjem vložila tudi odškodninsko tožbo.

Maribor leta 2013 ne bo gostil zimske univerzijade. To je danes sporočila Mednarodna univerzitetna športna zveza, ki je v svojem obvestilu za javnost zapisala, da Maribor do predvidenega roka ni poslal odgovora na vprašanje, ali bo po finančnih težavah zmožen prirediti tekmovanje ali ne.

Fisu je sporočila, da bo nesojene organizatorje tožila na Mednarodnem športnem razsodišču (Cas) v Lozani, pri katerem bo zahtevala odškodnino. Napovedala je tudi, da bo za igre poskušala najti nove organizatorje.

Z današnjo odločitvijo je Fisu potegnila črto pod slovensko "sago" o organizaciji univerzijade. Že prejšnji teden se je namreč iztekel zadnji rok, ki ga je Fisu dala slovenskim soorganizatorjem, da uradno potrdijo, da bodo tekmovanje, predvideno za februar prihodnje leto, izvedli, ali pa da ga odpovedo.

Zaprla se je še zadnja možnost

Do roka iz občine Maribor in Slovenske univerzitetne športne zveze v Bruslju niso dobili nobenega odgovora. Edini, ki je v skladu z roki komuniciral s Fisu, je bil zdaj že bivši vodja organizacijskega komiteja Tone Vogrinec, ki je, ko je bilo jasno, da nova slovenska vlada projekta ne bo podrla, Fisu sporočil, da organizacija ni možna, da Maribor tekmovanj ne bo gostil in da se je organizacijski komite "razpustil".

Fisu je nato dala uradni rok za odpoved še sopodpisnikom pogodbe o organizaciji tekmovanja, torej mariborski občini in Susi. Od slednjih kljub dejstvu, da sta pogodbena partnerja, ni dobila odgovora, še več, stranki sta dan po izteku roka napovedali sestanek in od Fisu izsilili, da ta rok podaljša. Vse pogodbene partnerice so konec tedna prekinile odnose z mediji, a so iz mednarodne zveze danes prekinili dogajanje in sporočili, da tekmovanja v Sloveniji ne bo, ter napovedali tožbo.

Z odločitvijo Fisu se je torej dokončno zaprla še zadnja možnost za izvedbo univerzijade, projekta, ki je v preteklih letih dodobra napolnil slovenske medije. Gre za projekt, ki je bil doma predstavljen kot male olimpijske igre, čeprav se v svetu zanj nihče ni potegoval in ga je Slovenija dobila brez protikandidata.

S Fisu ni komuniciral nihče

Projekt je v svojih napovedih dosegal organizacijske vrednosti med 300 in več milijoni evrov ter končnimi 30 milijoni, kar je bila za javnost nepojmljiva razlika, posebej ob dejstvu, da športno ministrstvo na leto za celoten slovenski šport nameni zgolj tri milijone evrov. Pojavljala so se tudi ugibanja o selitvi dela tekmovanj po Sloveniji, pa o izvedbi brez večjih vlaganj v infrastrukturo. Dokončno pa so se zadeve zapletle in obenem začele razpletati sredi februarja, ko je vlada tudi uradno sporočila, da financiranje tega projekta ni predvideno v rebalansu proračuna.

Sledile so obtožbe o visokih cenah, slabi organizaciji, slabem projektu v Sloveniji, in to celo med ljudmi, ki so si ob pridobitvi dogodka čestitali in obljubili sodelovanje, na mednarodni ravni pa s Fisu ni komuniciral nihče več. Po vseh pretečenih rokih je Fisu pod njim črto potegnila sama in zanimivo bo, kako bo o njem presodil Cas, za katerega je obravnava takšnega primera prav tako prvenec in bo odločitev precedenčno zaznamovala tudi naslednje tovrstne odpovedi po svetu.

Komentarjev 4
  • decva1 07:05 07.marec 2012.

    1. jako pametno od tebe da UPAŠ da stožijo državo - itak bo šlo to tudi iz tvojega žepa...2. država je svoje izpolnila s tem, ko je plačala kotizacijo

  • Andrej Kovačič 23:25 06.marec 2012.

    kaj si napisal? :)

  • Andrej Kovačič 23:05 06.marec 2012.

    upam da vsaj za 100 miljonov stožijo DRŽAVO ki je šla v kandidaturo in jo potrdila v državnem zboru, potem pa rep med noge.... gobcanja je dovolj...