Slovenija
30 ogledov

Dokument preprečuje, ne pa predpisuje prodajo

(Foto: Mojca Marot) Žurnal24 main
Referendum. Dogovor, s katerim je vlada kupila sindikat energetikov, je prepolovil državno lastništvo v obeh energetskih stebrih.

“Čeprav govorijo vse mogoče, smo s sporazumom zgolj zaščitili konkurenčnost slovenskega gospodarstva pri oskrbi z električno energijo in preprečili razprodajo energetskih družb,” Branko Sevčnikar, podpredsednik sindikata energetike, komentira dokument, zaradi katerega je sindikat odstopil od pobude za referendum o državnem holdingu.

Dokument, ki je zdaj postal bolj ali manj javen, predvideva, da država v Holdingu Slovenske elektrarne in Gen energiji ohrani le 50 odstotkov plus delnico. Ali to pomeni, da bo preostali delež prodala? “O nobeni prodaji ni bilo govora, to je le varovalka in nujni minimum, a še vedno vztrajamo, naj država ostane stoodstotni lastnik obeh energetskih stebrov,” odgovarja Sevčnikar. Ministrstvo za finance je sicer v svoji strategiji predvidelo, da država v obeh družbah ohrani le 25 odstotkov plus delnico.

Pri Genu ne vidijo težav

Številnim strokovnjakom se zdi nenavadno, da se vlada o poslovnih zadevah dogovarja s sindikati. Vendar Martin Novšak, direktor Gen energije, kot pravi, v prodaji ne vidi nobenih težav. “Če država ohrani večinski delež, je to v skladu z meddržavno pogodbo. V jedrski elektrarni imamo hrvaško lastništvo, v mešani lasti je tudi Gen-I in stvari uspešno tečejo,” dodaja.

“Poglejte, po mojem mnenju deležev nihče ne bo prodajal, vendar glede na to, da smo imeli v Termoelektrarni Trbovlje ruskega cenilca, potrebujemo neko zavezo, da ne bi komu res padla na pamet kakšna razprodaja,” še pravi Sevčnikar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.