Slovenija
28 ogledov

Dokumenti dobili krila

"Če bi bil tovor napačno zapakiran, voznik ne bi smel prevzeti tovora," je dejal Žurnal24 main
Ob štajerski avtocesti so včeraj ležali dokumenti iz celjskega zdravstvenega doma, ki so bili namenjeni sežigu.

Štajerska avtocesta se je v ponedeljek popoldne kopala v zaupnih dokumentih iz celjskega zdravstvenega doma. Na številnih internih napotnicah za nadaljnje preiskave, ki so ležale ob avtocesti, dostopne vsakomur, so zapisana imena in priimki pacientov.

Vodja nemedicinske službe v celjskem zdravstvenem domu Jože Blazinšek je za zurnal24.si povedal, da na dokumentih niso zapisani rezultati preiskav. V ponedeljek je glavna sestra predala 28 kartonov, v katerih so bili interni nalogi, vozniku podjetja Pinus KTI iz Rač, ki je s podpisom potrdil prevzem. Podjetje Pinus je pooblaščeno za prevoz in sežig dokumentov "in za nas je bila ta stvar ad acta", je dejal Blazinšek.

Blazinšek je povedal, da od podjetja zahtevajo pojasnilo. "Za zdaj nam še niso razložili, ker še sami raziskujejo. Načeloma naj ne bi prišlo do tega," je še dejal in dodal, da so zjutraj uspeli priklicati odgovorne v podjetju, ki "so nam obljubili, da bodo takoj šli na cesto pogledat, ker prometna nesreča ni bila, saj bi se to vedelo".

Pinus Rače: "Kartoni niso bili zlepljeni."
Izjavo o včerajšnjem dogodku je podalo tudi podjetje Pinus Rače. Potrdili so, da je prišlo do delne izgube naloženega tovora, za kar pa so izvedeli v ponedeljek zvečer iz medijev. Njihov voznik naj bi jim danes dejal, da kartoni niso bili primerno zlepljeni. "Kartoni, za katere pravilno shranjevanje je zadolžen Zdravstveni dom Celje, po voznikovih informacijah niso bili zlepljeni, kakorkoli drugače zavarovani ali pripravljeni za transport. Kartoni z odpadno dokumentacijo, pri nalaganju katerih so pomagali delavci celjskega zdravstvenega doma, so bili naloženi v treh paletah in prineseni iz kleti na transportno vozilo," navajajo v Pinusu.

Predsednik uprave Pinusa Andrej Andoljšek je povedal, da vzrok izgube tovora še ugotavljajo in da so odgovorni le za prevoz in sežig. "Znotraj podjetja smo že začeli interno preiskavo, saj želimo ugotoviti, zakaj je med prevozom prišlo do delne izgube odpadle dokumentacije. Temu bo sledil, če bodo ugotovitve to narekovale, tudi ustrezen disciplinski postopek," je še dejal Andoljšek. Pri prevzemu materialov za sežig v Pinusu jih je voznik namreč obvestil, da je prevoz potekal brez težav, zato so bili nad neljubim dogodkom resnično presenečeni.

Za komentar Pinusove izjave smo prosili Jožeta Blazinška, ki je za našo spletno stran dejal, da je bila "dokumentacija pravilno shranjena. Vendar če pade kartonasta škatla iz vozila, potem normalno ni več tako zaščitena, da ne bi mogli dokumenti zleteti ven." Delavci Zdravstvenega doma Celje bodo podali pisno izjavo, v kateri bo zapisano, da so bile vse škatle zlepljene in pravilno pripravljene za prevoz. Po besedah Blazinška so njihovi delavci včeraj iz kleti, kjer je laboratorij, prinesli kartonaste škatle do poltovornajaka s ponjavo, iz katerega so pozneje padli dokumenti. "Voznik je sam zlagal kartone na palete v kamion. Kako je zlagal, tega pa ne vem," je še dejal Blazinšek.

Urad IP: Ni še znano, kdo bo odgovarjal
Namestnica informacijske pooblaščenke Mojca Prelesnik je v izjavi za zurnal24.si povedala, da predaja dokumentov iz rok delavcev Zdravstvenega doma Celje v roke voznika podjetja Pinus Rače ne pomeni prenehanja odgovornosti ZD Celje. "Zakon o varstvu osebnih podatkov namreč sankcionira odgovornost tako upravljalca kot tudi njegovega pogodbenega obdelovalca, če ne zagotovita ustreznega zavarovanja osebnih podatkov. V konkretnem primeru za zdaj še težko govorimo o tem, kdo od njiju, ali pa celo oba, je prekrškovno odgovoren," je dejala Prelesnikova. Poudarila je, da je bistveno, kakšne napotke glede zavarovanja osebnih podatkov je upravljalec dal svojemu pogodbenemu obdelovalcu. "Nikakor namreč ni isto, če se na odvoz peljejo le blanketne napotnice (torej prazni obrazci) ali pa če so ti obrazci izpolnjeni z osebnimi podatki, celo občutljivimi, ki morajo biti po našem zakonu o varstvu osebnih podatkov še posebej zaščiteni in zavarovani."

Kdo bo odgovarjal, še ni znano, saj inšpekcijski postopek še ni končan. "Odgovorna oseba pravne osebe plača za posamezen prekršek glede zlorabljenega osebnega podatka 830 evrov, medtem ko pravna oseba 4170 evrov." Na uradu informacijske pooblaščenke so dejali, da je "osebni podatek zlorabljen že v trenutku, ko se z njim seznani nepooblaščena oseba oziroma ko je ta zunaj oblasti (kontrole) zanj pooblaščenega in odgovornega upravljalca. S trenutkom torej, ko osebni podatek uide izpod nadzora upravljalca osebnih podatkov, obstaja nevarnost, da se osebni podatek uporabi za nezakonit namen." Pravico do zasebnosti in zaupnosti ima vsak posameznik, uresničevanje te pravice pa mora v konkretnem primeru zagotavljati Zdravstveni dom Celje, je dodala Prelesnikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.