Slovenija
27 ogledov

Dokumentov o trgovini z orožjem ne bomo videli

Komisija za državno ureditev je zavrnila predlog zakona o zagotavljanju prostega dostopa do dokumentov. Menijo, da ta predlog "pred skorajšnjimi volitvami" ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komisija za državno ureditev ni dala podpore Predlogu zakona o zagotavljanju prostega dostopa do dokumentov o trgovini z orožjem med letoma 1990 in 1994. Člani komisije so presodili, "da se tema nenehno vrača v politični in medijski prostor in da v obdobju gospodarske, ekonomske in politične krize, v obdobju recesije in pred skorajšnjimi volitvami predlog za nadaljnjo obravnavo ni primeren".

Prejšnji teden smo sicer poročali o tem, da je novinar Matjaž Frangež na svoji spletni strani objavil poročilo o tranzitu orožja, ki ga je septembra 1993 pripravil tedanji minister za obrambo Janez Janša. Vlada je dan pred tem medijem zavrnila vpogled v te dokumente. Avtor knjig o orožarskih poslih po osamosvojitvi Slovenije je objavo poročila utemeljil z odločbo informacijske pooblaščenke, da je zadeva javno dostopna. V uradu informacijske pooblaščenke pa so takrat pojasnili, da o javnosti dokumenta niso odločali.

V poročilu o trgovini z orožjem od 15. maja 1990 do 1. septembra 1993, ki ga je zahteval takratni premier Janez Drnovšek, je ministrstvo za obrambo natančno popisalo, kako je potekal nakup orožja za Slovenijo, njegova prodaja Hrvaški, kdo je dal pooblastila in kako so potekala plačila.

Komentarjev 1
  • Ciril Hrovatin 18:52 31.avgust 2011.

    Nov primer izigravanja volje državljanov. Še en drag, brezvezen referendum ...