Slovenija
12 ogledov

Dolenjka zagotovo pred sezono

"Praznični" prizori na dolenjki. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Prizorov stoječe pločevine na dolenjski avtocesti, kot smo jim bili priča tudi med pravkar končanimi prazniki, bo po 30. juniju zagotovo konec.

Ne le prvomajski prazniki, že velikonočni so napovedovali običajne vsakoletne poletne migracije ljudi. Do zastojev je prihajalo na običajnih mestih, med katerimi je tudi nedokončani avtocestni krak na Dolenjskem. Ob vrhuncih praznične gneče se je promet dobesedno ustavil.

Na hitri cesti mimo Trebnjega, ki jo bo nadomestil novi avtocestni krak, je od leta 2004 do konca lanskega leta skupno prišlo do 516 prometnih nesreč. Življenje je izgubilo 38 ljudi. Najbolj črno leto je bilo 2005, ko je umrlo 16 ljudi.

Ob tem se samo po sebi zastavlja vprašanje, če se bo Dars držal zastavljenega roka dokončanja ceste. "Ja, rok ostaja 30. junij. Za zdaj sledimo temu roku in predvidevamo, da bo do tega datuma manjkajoči odsek zagotovo dokončan, s tem pa tudi precej olajšane počitniške migracije voznikov,“ nam je pri tem zagotovil Marjan Koler z Darsa.

Gneča tudi zaradi del
Promet po dolenjki bo nekoliko bolj tekoč že po 15. maju, saj je zaradi obnovitvenih del avtocesta delno zaprta med cestninsko postajo Dob in izvozom Bič v smeri Novega mesta. Promet poteka dvosmerno po samo eni polovici avtoceste.

Do 30. junija pa bo zagotovo dokončan tudi manjkajoči odsek, ki ga Dolenjci težko pričakujejo že več let. Med drugim so nanj vse bolj glasno opozarjali gospodarstveniki, vse glasnejša vprašanja po dokončanju pa so bila tudi z vsako novo nesrečo na tem odseku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.