Slovenija
33 ogledov

Dolenjka zahtevala tri življenja

prometna nesreča, dolenjska avtocesta, nalet, vozila Žurnal24 main
V hudem verižnem trženju na dolenjski avtocesti med Višnjo Goro in Grosupljem sta umrli dve voznici, voznik pa je poškodbam podlegel v ljubljanskem kliničnem centru.

"Lahko potrdimo, da je še ena oseba v kliničnem centru za posledicami poškodb umrla. Štirinajst oseb je bilo lažje telesno poškodovanih, šest pa huje," je za Žurnal24 povedala Maja Adlešič, tiskovna predstavnica PU Ljubljana.Po opravljenem ogledu kraja prometne nesreče in do sedaj zbranih podatkih je ugotovljeno, da je bilo v nesreči udeleženih 38 vozil in 51 oseb. Trije vozniki, 47-letna Ljubljančanka, 44-letnica iz Logatca in 69-letni Ljubljančan, so zaradi hudih poškodb umrli. Šest oseb je utrpelo hude telesne poškodbe, od tega štirje potniki in en voznik, so sporočili s policije.

V nesreči so bili udeleženi štirje hrvaški državljani in en Srb, nihče od njih pa ni utrpel hujših poškodb.

Kriva neprilagojena hitrost?
"Po do sedaj zbranih obvestilih  in opravljenem ogledu kraja prometne
nesreče kaže, da je bil  vzrok prometne nesreče najverjetneje
neprilagojena hitrost vozil -  glede na lastnosti in stanje ceste,
preglednosti  na njej oziroma vremenske razmere ter  gostoto  prometa,"
so zapisali policisti..

Avtocesto na odseku Višnja Gora - Grosuplje so za promet odprli ob 4.28, so nam povedali na prometno-informacijskem centru. Kot so še povedali, na odsek, kjer se je zgodila prometna nesreča, ni pod video nadzorom, tako da si pri ugotavljanju vzroka nesreče, ni mogoče pomagati z videoposnetkom.

Dvakrat oživljali
Iz Univerzitetnega kliničnega centra so za STA povedali, da so oskrbeli 23 poškodovancev, od tega so jih s kraja nesreče 21 pripeljali z reševalnimi avtomobili, dva pa sta prišla sama. Dve osebi so morali oživljati, pri čemer so bili enkrat neuspešni. Druga oseba, ki so jo uspešno oživljali, je še vedno v življenjski nevarnosti. Sedem ljudi je utrpelo težke poškodbe, zaradi katerih so jih že operirali. Ambulantno pa so oskrbeli 14 pacientov, ki so že odšli domov.

Udeležence večinoma pričakali svojci
"Večina udeležencev, ki so bili udeleženi v nesreči, je z avtobusa izstopilo že pri hotelu Kongu, kjer so jih pričakali sorodniki, prijatelji, znanci,“ pojasnjuje tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler. "Šest so jih prepeljali do avtocestne baze na Griču. Od tega so bili trije tujci, ki jih je vodja vzdrževanja prepeljal k sorodnikom v Šmartno pri Litiji. Eden od preostalih treh je prenočil v hotelu Mons, druga dva pa sta se prav tako dogovorila s sorodniki.V bazi po 11. uri ni bilo več nikogar.“

Odstranjevanje avtomobilov je po Kolerjevih besedah "potekalo praktično celo noč, potem ko so policija in ostali opravili svoje delo“.

Najhujša nesreča
Včerajšnja nesreča je najhujša v moderni zgodovini Slovenije glede na množičnost udeležencev. Po do sedaj znanih podatkih je najverjetnejši vzrok nesreče zmanjšana vidljivost na omenjenem območju. Vozila so naletavala druga na drugo tudi, ko se je že ustvarila kolona.

Dežurni progonostik na Agenciji RS za okolje Janez Markošek opozarja, da je v tem času na meglo treba računati. Na vprašanje, zakaj je bila megla tako gosta, pravi, da je na to najverjetneje vplivala snežna odeja, veliko vlage in dejstvo, da je bilo včeraj čez dan jasno in brez vetra.

Reševalci od povsod
Udeležencem prometne nesreče so na pomoč prišli reševalci in gasilci iz vseh smeri. Po poročanju naših bralcev so v akciji sodelovali ljubljanski poklicni gasilci, gasilci PGD Grosuplje in PGD Šmarje-Sap. Reševalci naj bi se pripeljali iz Ljubljane, Domžal, Logatca, Škofje Loke in Kranja.

Ponesrečence so prepeljali tako v ljubljanski klinični center kot v druge bolnišnice in zdravstvene ustanove. Kot je včeraj dejal dežurni zdravnik v kliničnem centru Slobodan Macura, so k njim pripeljali 18 ponesrečencev.

MNZ: Previdno na cestah
Na nesrečo sta se že včeraj odzvala ministra za notranje zadeve in promet Katarina Kresal in Patrick Vlačič, ki danes spet opozarjata na nevarnost, ki jo predstavljajo ceste. Opozorila sta, da bodo razmere na cestah znova slabe, "kar bo od voznikov terjalo dodatno pazljivost in popolno zimsko opremo.“. Ministra voznike opozarjata, naj vožnjo prilagodijo razmeram na cesti, naj upoštevajo napotke policije in pristojnih služb ter se na pot odpravijo le z vozili, ki so opremljena s popolno zimsko opremo. "Le tako lahko vsi skupaj preprečimo, da naše ceste ne bodo terjale novih življenj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.