Slovenija
22 ogledov

“Dolg krije država”

Mladi samohranilki iz Kranja ni treba skrbeti, da bi otroci odgovarjali za dolgo Žurnal24 main
Preživninski sklad. Samohranilka bi zaprosila za sredstva, pa se boji, da bosta dolg krila otroka. “Strah je odveč,” odgovarjajo na skladu.

Višina nadomestila
Preživnina. Pravica do izplačila nadomestila preživnine traja do dopolnjenega 15. leta starosti oziroma do 18. leta, če otrok ni v delovnem razmerju. Višina nadomestila preživnine se usklajuje s količnikom uskladitve preživnin in nadomestil preživnin, odvisna pa je od otrokove starosti. In sicer:

• za otroka do 6. leta starosti 70,35 evra,

• za otroka od 6. do 14. leta starosti 77,38 evra,

• za otroka nad 14. letom starosti 91,45 evra.

Mlada samohranilka iz Kranja se boji, kako bo preživljala dva šoloobvezna otroka. Grozi ji, da bo ostala brez prihodkov, z nekdanjim partnerjem stikov skorajda nima, glede prošnje za sredstva preživninskega sklada pa je zadržana.

Brez prihodkov
Kranjčanka bo imela redno zaposlitev samo še ta mesec. “Podjetje zapira vrata, druge službe pa mi še ni uspelo najti,” je zaskrbljena dejala. Predvideva, da bo verjetno morala na zavod za zaposlovanje. “S 500 evri bomo težko preživeli,” je pojasnila. Z nekdanjim partnerjem nista več skupaj. “Zadnje čase za preživnino ne prispeva ničesar, komajda ohranjava stike, v tem trenutku niti ne vem, kje je. Pa tudi sicer ni bil zaposlen, niti ni imel premoženja. Od nikoder se mu ne da ničesar vzeti,” je povedala.

Razmišlja, da bi zaprosila za sredstva preživninskega sklada, a se ji zastavlja vrsta vprašanj. Ne ve, koliko sredstev bi prejemala, še bolj pa jo razjeda vprašanje, kdo in kdaj bi sredstva preživninskega sklada vračal. “Najbolj se bojim, da bi s tem v prihodnosti obremenila svoje otroke,” je še dejala. Slišala je namreč, da sklad terja zavezanca, pri čemer jo je strah, da ne bi dolga podedovali otroci.

Strah je odveč
Pri Javnem jamstvenem in preživninskem skladu Republike Slovenije (JJPS) so pojasnili, da se s podobnimi vprašanji srečujejo pogosto, da pa je strah odveč. “Sklad sredstva samostojno izterjuje od zavezanca. Če je z izvršbo neuspešen, to nima vpliva na pravico otroka do nadomestila preživnine,” je povedal Aleš Marinček, 
vodja sektorja za organizacijo, administracijo in kadre pri JJPS, ter poudaril, da v takem primeru nastali dolg krije država.

Sklad lahko dediču odpusti plačilo terjatve tudi v primeru smrti preživninskega zavezanca, če ugotovi, da bi bilo plačilo v nasprotju z interesi otroka. Sicer pa je otrok upravičen do nadomestila preživnine že, če je zavezanec bodisi ne plačuje redno bodisi je ni plačal tri mesece zapored. Dovolj je, da v zadnjih 12 mesecih dolguje vsaj tri povprečne mesečne preživnine, je opozoril 
Marinček.

3 povprečne mesečne preživnine dolga v zadnjih 12 mesecih je dovolj, da je otrok upravičen do nadomestila preživnine.

Otroci ne odgovarjajo
Da Kranjčanki ni treba skrbeti, da bi otroci odgovarjali za dolgove očeta, je zatrdil tudi kranjski odvetnik Marko Drinovec. “Niti v primeru sredstev jamstvenega preživninskega sklada niti v primeru kateregakoli drugega dolga,” je dejal. “Otroci lahko odgovarjajo za očetove dolgove le v primeru njegove smrti in dedovanja, pa še to le do vrednosti podedovane zapuščine,” je dodal in opozoril, da lahko tedaj zapuščino tudi odklonijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.