Slovenija
15 ogledov

Dolg manjši, a večinoma z odpisi

Durs Anže Petkovšek
Durs zaradi seznama davčnih dolžnikov pobral dodatnih pet milijonov evrov. Na vrhu seznama ni sprememb.

Carinska uprava RS (CURS) in Davčna uprava RS (Durs) sta objavili svoj drugi seznam neplačnikov davčnih dajatev.

"Podatki kažejo, da se je skupni dolg objavljenih neplačnikov znižal za 33.627.338 evrov," so pred objavo seznama sporočili z Dursa. "Večina znižanja dolga je posledica odpisov zaradi zaključenih stečajnih postopkov. 5.119.496,26 evrov pa je bilo dejansko plačanega dolga."

Ta znesek so dolžniki večinoma poravnali že pred objavo prvega seznama, saj Durs v svojem sporočilu piše, da je bilo "na podlagi ocene tik pred objavo seznama neplačnikov poravnanih okoli 5 milijonov davčnega dolga".

Po novem je na seznamu davčnih dolžnikov 15.699 pravnih in fizičnih oseb, ki davčni upravi skupaj dolgujejo 894,3 milijona evrov. 4404 pravnih oseb skupaj dolguje 547,9, 11.295 fizičnih oseb pa 346,5 milijona evrov.

Na vrhu ni sprememb

Na obeh seznamih na vrhu ni sprememb. Med pravnimi osebami je na seznamu Dursa največji dolžnik še vedno podjetje Maxicom v stečaju iz Ljubljane, ki ima več kot 20 milijonov evrov dolga. Sledita podjetji HTC dva iz Ljubljane in Vegrad iz Velenja, prav tako v stečaju, z 10 do 20 milijoni evrov dolga.

 

Med fizičnimi osebami največ dolguje Zoran Trifunović, lastnik nekdanjega podjetja Geocom. Njegov davčni dolg znaša med 10 in 20 milijoni evrov.

Seznam dolga Dursu | Avtor: DURS DURS

 

Curs je na svoj drugi seznam neplačnikov davčnih dajatev uvrstila 88 zavezancev, kar je tri manj kot prejšnji mesec. Med njimi je 36 fizičnih oseb in 52 pravnih.

Med pravnimi osebami sta na vrhu seznama z dolgom v višini od enega do deset milijonov evrov  enako kot pretekli mesec logistična in finančna družba Adriacommerce iz Kopra ter trgovska družba na debelo VLM iz Šempetra pri Gorici. Med fizičnimi osebami sta v istem razredu 40-letna Jani Potokar in Robert Miheu.

Komentarjev 1
  • Stolp 08:49 11.maj 2013.

    Firma v stečaj in so ti odpisani dolgovi. On pa piči na Bahame. Lepo to.A inaće mi nsmu prišli živet u Sloveniju da bi delali. Ne, ne mi smo došli pljačkati vašu lepu deželu1!