Slovenija
16 ogledov

Dolg nadškofije večji kot ga priznava?

Cerkev BOBO Žurnal24 main
Mariborska nadškofija je zaradi dolgov zastavila že velik del svojega premoženja. Vpogled v zemljiško knjigo razkriva, da ima nadškofija zastavljenega vsaj 22 milijonov evrov premoženja.

Ravno to kaže na dejstvo, da je dolg verjetno precej večji, kot ga javno priznava vrh nadškofije Maribor, je poročala Pop TV.

Nadškofija je sicer v ponedeljek pojasnila, da je njihov neposredni dolg do bank konec leta 2010 znašal 17,4 milijona evrov, od tega za področje gospodarskega delovanja približno tretjino, polovico za vzgojo in izobraževanje, preostanek pa za pastoralne in druge dejavnosti.

V ponedeljek so v nadškofiji pojasnili, da so v pomoč pri sanaciji Gospodarstva Rast zastavili nekaj svojega premoženja, in sicer tri zgradbe – samostan v Studenicah, orglarsko delavnico v Hočah ter del objekta na Barvarski ulici v Mariboru.

Ocenjena vrednost teh nepremičnin znaša manj kot tri milijone evrov, v nadškofiji pa so zavrnili, da bi zastavili tudi zgradbe na Vrbanski, prav tako tudi ne pustolovskega parka Betnava, Slomškove založbe in še nekaterih drugih življenjsko pomembnih objektov za nadškofijo.
V nadškofiji za televizijo podatkov o hipotekah, ki so jih pridobili iz zemljiške knjige, ne komentirajo, ravno tako niso dobili pojasnil, koliko neplačanih kreditov se skriva za njimi.

 

Zastavljena tudi oglarska šola
Po podatkih televizije je nadškofija za največjo hipoteko, kjer samo glavnica kredita znaša 12,5 milijona evrov, pri banki Unicredit zastavila orglarsko šolo v Hočah in samostan Studenice.

Pod hipoteko je tudi grad Betnava, ki ga je država leta 2000 vrnila Cerkvi (šest milijonov evrov pri Abanki Vipi, kredit je nadškofija najela julija 2009, odplačilo pa je do leta 2012).

Prav tako je pod hipoteko stavba na Slovenski 17 v Mariboru, kjer je sedež holdingov Zvon in otroški vrtec (3,5 milijona evrov kredita, prvi obrok zapade šele septembra letos, zadnji junija 2021).

A to, kot je poročal Pop TV, še zdaleč niso vsi objekti, ki jih navajajo italijanski mediji, saj se vsaj dela zastavljenega ne da javno preveriti.

Je res zadolžena za 800 milijonov evrov?
Kot je minuli teden poročal italijanski časnik L'Espresso, naj bi bila nadškofija Maribor zadolžena za 800 milijonov evrov.

V nadškofiji so pisanje časnika zavrnili in pojasnili, da je njihov neposredni dolg do bank konec leta 2010 znašal 17,4 milijona evrov. Na vprašanje STA, do katerih bank imajo dolgove, so danes pojasnili, da na to vprašanje zaradi spoštovanja dogovorov ne morejo odgovoriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.