Slovenija
14 ogledov

Dolg večer za koalicijo

blok Suzana Kos
Svet vlade za spremljanje izvajanja novega sistema obdavčitve nepremičnin vladi predlaga noveliranje zakona o davku na nepremičnine, pri čemer naj upošteva zavezo o odpravi davčne stopnje za nerezidenčne nepremičnine in podaljša roke.

Koalicija naj bi ta stališča obravnavala še nocoj.


Kot je v izjavi za novinarje v Ljubljani po seji sveta dejal njegov predsednik Darko Končan, se je svet zavzel, da vlada zaradi nujnih sprememb sproži postopek za pripravo in sprejem novele zakona o davku na nepremičnine po nujnem postopku.

V tako pripravljeni noveli naj odpravi davčno stopnjo za nerezidenčne nepremičnine, ker tako zamišljeno razlikovanje stanovanjskih nepremičnin ne zadovoljuje prvotno izražene želje po obdavčenju dejansko praznih stanovanj, je stališče sveta povzel Končan.

Davčne odločbe do 31. avgusta

Po njegovih besedah svet vladi predlaga tudi podaljšanje dokončnega roka za urejanje in spreminjanje podatkov v evidencah registra nepremičnin na 30. april. Do 26. maja naj bi nato Geodetska uprava RS vnesla v evidence vse do takrat spremenjene podatke in spremembe iz drugih evidenc, jih programsko obdelala in dala na razpolago Davčni upravi RS (Durs).


Durs naj bi, tako svet, te podatke obdelal, ovrednotil in izračunal davčne obveznosti ter izdal davčne odločbe vsem zavezancem do 31. avgusta. Objektivno naj bi se tako določilo tri realna obročna plačila tako za fizične kot pravne osebe, in sicer po terminih 1. oktober, 1. november in 1. december. Po mnenju sveta, tako Končan, novi informativni izračuni niso potrebni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.