Slovenija
32 ogledov

Dolga noč na trdih fosnih

slovenija 11.03.14. rudarji v jami, stavka RTH, sindikalist rudarjev Anton Lisec
1/6
Mojca Marot
Zasavski rudarji. Vztrajajo v Savskem rovu, pogajanja za zdaj niso obrodila sadov.

"Upam, da bomo še dolgo izkopavali premog in da bo poskrbljeno tudi za prihodnost naših otrok," je ob nekem ne tako davnem srečanju rudarjev dejal Lojze Kandolf, eden od 127 rudarjev, ki zdaj že dva dni skupaj z drugimi "kamarati" več kot sto metrov pod zemljo stavka v Savskem rovu Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH). Zdaj je rudarjem že jasno, da prihodnosti v tem rudniku zanje ni več.

Trmasti in vztrajni

A v jami bodo vztrajali, saj so bile njihove zahteve uslišane le delno. Prejeli so januarske plače, za odpravnine 135 rudarjev, ki jim že teče odpovedni rok, pa nimajo zagotovil. Prav tako ni jasnega odgovora, kakšna bo njihova prihodnost. "Ljudje, ki vodijo našo državo, se ne zavedajo, kako trmasti in vztrajni znamo biti knapi. Ne bomo odnehali, tudi če bomo morali biti tu še mesec ali več," nam je po prvi (ne)prespani noči povedal eden od njih.

Zaradi vlage je mraz

"Noč je bila težka in dolga, saj za več kot tri ure nisem mogel zatisniti oči. Mrzlo je bilo, pa ti 'fosni' so trdi za umret'," je dejal drugi. Nekateri so si sicer v jamo prinesli spalne vreče in tudi tople odeje, a kaj ko je mraz, ki se zaleze pod kožo, hujši, k temu pa pripomore tudi izdatna vlaga. Stavkajoči rudarji večino časa preživljajo v nekdanji kompresorski postaji, ki je dolga dobrih 30, široka pa osem metrov.

"Ne bodo nas zlomili"

"Mi smo vajeni težkih razmer, zato nas ne bodo kar tako zlomili," je poudaril Rasim Ahmetović. V jamo so si vsi prinesli tudi hrano, v glavnem konzerve, tudi kakšno suho klobaso, predvsem pa so si priskrbeli izdatne količine vode. 
"Nekateri morajo jemati tudi zdravila, ampak zaenkrat se vsi počutijo dobro," je zagotovil Stane Rožanc, namestnik predsednika stavkovnega odbora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.