Slovenija
14 ogledov

Dolge vrste za prave podatke

Gurs Saša Despot
Na geodetskih uradih obsedeno stanje. Referente že prerazporejajo in spet naročajo.

Za naročanje na obisk Gursovega urada so odprli tudi brezplačno število 080 22 15. A ljudje so povedali, da je naročanje prek nje praktično nemogoče, saj je zveza ves čas zasedena. Najlažje se je tako po informacijah lastnikov nepremičnin naročiti prek spletne aplikacije Spreminjanje podatkov registra nepremičnin.

 "Hudo! Dobili smo informativni izračun za nepremičninski davek s polno napakami. Ko sem klical na Gurs, pa šok – za Ljubljano nimajo več prostega termina do konca marca, napotili so me v Grosuplje ali v Kranj," je sporočil zgrožen bralec.

Na Geodetski upravi RS (Gurs) so potrdili, da so se termini res zapolnili, vendar so včeraj tudi v Ljubljani že dodali nove referente, zato so rezervacije za termine za popravljanje podatkov iz informativnih obvestil o izračunu davka na nepremičnine znova mogoči.

Včeraj ob 9.30 je v vrsti pred vrati ljubljanskega geodetskega urada čakalo vsaj okoli sto lastnikov nepremičnin. Prvi lastniki so se v vrsto namreč postavili kar dve uri pred začetkom uradnih ur, torej ob 6. uri, urad pa ob petkih posluje do 13. ure. "Objavljene uradne ure geodetske uprave so še nespremenjene, a so v praksi že podaljšane, saj geodetska uprava pomaga vsem lastnikom, ki se na lokaciji zglasijo v do konca uradnih ur. In ker je teh kar nekaj, so uradne ure v praksi podaljšane za uro ali dve," je pojasnila Karmen Jereb z Gursa. Obljubiliso, da bodo tudi v prihodnje glede na potrebe podaljševali uradne ure in prerazporejali referente. Povečan obisk lastnikov nepremičnin imajo na vseh uradih, do včeraj zjutraj pa je bilo naročenih že skoraj 18.000 strank.

Najbolj jezi rezidenčnost

Lastnike, ki so včeraj čakali v vrsti na ljubljanskem uradu, je najbolj jezilo, da so bili v njihovih obvestilih napačni podatki, ki so jih leta 2010 že popravili ali so v zemljiški knjigi že dolgo urejeni, največ napak pa je pri označevanju rezidenčnosti. Ena gospa je tako povedala, da je želela podatke o rezidenčnosti popraviti na upravni enoti, vendar so ji tam povedali, da njene številke nepremičnine v njihovih evidencah sploh ni in je zato nanjo ne more vpisati.

Komentarjev 3
  • Veteran 19:25 22.februar 2014.

    Večje neumnosti in represije država oz. vlada ni mogla narediti in to zato, da na brzino napolni proračun. Na tak mnačin se resno sprašuje koliko nas še loči od ukrepov, ki so jih Ukrajinci naredili z ulico.

  • dd 12:52 22.februar 2014.

    Le kako naj lastniki dokončno popravimo napake, če se pojavljajo vedno nove in nove. (Popraviš napačno kvadraturo, se pojavi napaka v št. sob. Popraviš št. sob, se pojavi napaka v letnici stavbe,....)Tako se lahko igramo še naslednjih 10 let. ...prikaži več In potem smo deležni še groženj za napačne podatke. Fuj Naj odgovarjajo uradniki, ki so totalno nesposobni.

  • kitajc 10:24 22.februar 2014.

    Optimiziranje nepremičnin v smislu novega Zakona o davku na nepremičnine: http://ozs.mitv.si/asset/srxq2kaLraTqPgbMoKako do prave vrednosti moje nepremičnine?: http://izs.mitv.si/asset/9A3t26D3rX7AkjyDz