Slovenija
31 ogledov

Dolge vrste že kopnijo

Nujne primere, ko si ženska zatipa bulo, vzamemo takoj, pravi šef zdravstvenega Žurnal24 main
Čakalni seznami. V Mariboru se je seznam za mamografijo čudežno skrčil s 6.400 na okoli štiri tisoč žensk.

Odzivi. "Taka čakalna vrsta ni realna, 6.400 je bilo fiktivnih. Gre za preventivne in ne nujne preglede. Če ženska zatipa bulo na prsih, jo pregledamo takoj, nič ne čaka.”

On-line seznami
Manj pritiska
. Danilo Maučič je dejal, da si v zdravstvu zelo želijo, da se čim prej uvedejo on-line čakalne knjige, da bo lahko en pacient le na enem seznamu, nemogoče pa bo neopazno preskakovanje vrste. "Zdaj je to spet zastalo. Bi pa to zmanjšalo pritisk na nas zdravnike. Zdaj nas kar naprej kličejo ljudje, ki mislijo, da so naši znanci in prijatelji ter pritiskajo, če lahko pridejo prej na vrsto. Potem bi bilo tega konec," je dodal.

Tako se je na objavo, da se pri njih na pregled dojk in mamografijo čaka 480 dni in da je na seznamu kar 6.400 žensk, na ministrstvu za zdravje (MZ) pa ne vedo, ali gre za nujne ali preventivne programe, odzval Danilo Maurič, strokovni direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Priznal je, da se je po objavi članka zganila tudi zdravstvena blagajna in "bolj gleda, kaj se dogaja pri izvajalcih, kar je dobro".

Pozabile poklicati
Pojasnil je, da so, ko so pred meseci morali pripraviti čakalni seznam, nanj dali vse ženske, ki so se pri njih naročile na preventivne preglede dojk. "Ampak nekatere so naročile pri več izvajalcih, ker prej napotnice niso bile obvezne in so pregled že opravile. Zdaj pokličemo tudi po 30 čakajočih, da zapolnimo termine, ki se sproti sprostijo, ko pacientke kličemo vnaprej," je dodal Maurič. Dodal je, da se je seznam že skrčil na vsega štiri tisoč čakajočih.

Še vedno pa se sedem izvajalcev teh pregledov požvižga na nova pravila MZ, saj inštitutu za varovanje zdravja podatkov sploh ne pošiljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.