Slovenija
80130 ogledov

Dolgoročna napoved: Takšno vreme nas čaka jeseni!

Nevihtni oblaki Profimedia
AccuWeather je objavil dolgoročno vremensko napoved za jesen.

Suša je poleti prizadela številne regije, a na srečo se obeta hladnejše vreme in nekoliko več dežja. Pri Accuweather se sprašujejo, ali bo dež zajel od suše prizadete regije ter kako bodo na vreme v Zahodni Evropi vplivala aktivna orkanska sezona nad Atlantikom. 

Aktivni orkani nad Atlantikom v Severni Ameriki posredno vplivajo tudi na vreme v Zahodni Evropi. Po napovedih meteorologa Tylerja Roysa lahko Zahodna Evropa pričakuje nevihtno vreme z močnimi sunki vetra ter malo do veliko padavin, ki bi lahko povzročile tudi poplave. 

Dež bi zaradi suše prav prišel

Področjem, kot so Španija, Portugalska in Francija, bi lahko takšno vreme prišlo prav zaradi sušnega poletja, a je več možnosti, da se bodo v prvi polovici sezone nevihte pojavljale predvsem v severozahodni Evropi (Britanski otok, Norveška, severna polovica Francije in Portugalske). Kar po oceni Roysa ne pomeni, da teh vplivov jugozahodna Evropa ne bo deležna, jih bo pa manj. 

V drugi polovici sezone naj bi se ta vzorec spremenil, saj bo bolj nevihtno vreme v južni Franciji in na Portugalskem, medtem ko se bo grožnja za Nemčjijo in severno Francijo zmanjšala. Nevihte z vetrom ter potencialom za poplave so možne v Združenem kraljestu - na izpostavljenih plažah na obali bo prisotno tveganje za erozijo. 

Visoke temperature tudi septembra

Marsikje prehod iz poletja v jesen ne bo izrazit, saj se bodo poletne temperature v zahodnem in osrednjem delu celine držale tudi v septembru. Posebej toplo bi lahko bilo v Španiji, zaradi kombinacije visokih temperatur in pomanjkanja padavin. V krajih, kot so Pariz, Frankfurt, Luksemburg, Köln ali Berlin bi se živo srebro septembra lahko povzpelo tudi do 32 stopinj Celzija. Na območjih, kot sta Irska in Združeno kraljestvo, bi lahko zabeležili tako nadpovprečno visoke temperature kot nadpovprečno veliko količino padavin za ta čas. 

Več padavin napovedujejo tudi za vzhod Evrope, predvsem na območju Norveške in Finske. 

Zgodnji sneg v srednji in JV Evropi

Za nekatera območja srednje in jugovzhodne Evropo napovedujejo že zimske razmere, kar bi lahko pomenilo zgodnje snežne padavine v višjih delih Alp in zgodnjo smučarsko sezono.

Zgodnji sneg bi se lahko pojavil tudi v notranjosti Balkana in na območju severne Ukrajine. Več možnosti za sneg v jeseni napovedujejo na Poljskem, Belorusiji, baltskih državah ter v severni Ukrajini.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar jezeran
    jezeran 07:46 23.avgust 2020.

    Spomladi so napovedovali sušo in vročinske valove, pa ni bilo niti enega niti drugega. Bo kar bo. Naravo smo tako ali tako uničili, prej ali slej nam bo vrnila vse za nazaj

  • McClain 07:34 23.avgust 2020.

    A imate tako kratek spomin, da ne veste več, da ste ravno na tem mestu napovedovali peklensko vroče poletje brez vode? Zdaj pa 3x na teden dež že od junija, podtalnica pa na 40cm...

  • marko50 06:38 23.avgust 2020.

    Da crknes. Seronje ne vejo za pol ure naprej. Tak so spomladi govorili kaka suša bo pri nas a ne zdrži 2 dni brez dežja.