Slovenija
18 ogledov

“Dolgoročno cene nižje”

Pogodba o skupnem centru 17 občin za predelavo odpadkov bo po napovedih piranske Žurnal24 main
Smeti. Dogovor 17 občin o skupnem predelovalnem centru v Logatcu.

“Res sem vesel, to je tako rekoč zgodovinski dogovor – soglasno smo se strinjali, da bo v Logatcu zaživel center za mehansko in biološko ločevanje odpadkov za 17 občin Notranjske, Istre in Krasa. To ne bo končna deponija, te bo določila država, pač pa predelovalni center, ki bo zaživel do leta 2015,” je v torek povedal piranski podžupan Gašpar Gašpar Mišič.

Kako bodo odločali
Delitev. V skupni družbi, ki bo upravljala center za predelavo odpadkov v Logatcu, bodo lastniške deleže določili glede na število prebivalcev in glede na količino odpadkov posamezne občine. Center bo urejen po zgledu novomeškega in tistega iz Puconcev.

Pogodba do konca meseca
Občina Logatec je ponudila zemljišče, na katerem bodo predelovali od 60 do 70 tisoč ton smeti, kolikor jih na leto pridela blizu 160 tisoč prebivalcev 17 občin.

“Pogodbo bomo pripravili predvidoma do konca meseca, ustanovljena bo skupna družba. Dogovor pa dolgoročno pomeni, da bodo cene upravljanja smeti gotovo nižje, saj so se stroški v Piranu in Kopru zdaj, ko jih odvaža podjetje Publicus, izjemno povišale,” je dodal podžupan.

Za center, v katerem bo delo dobilo od 20 do 30 ljudi, bodo pridobili tudi evropska sredstva; naložba bo vredna okoli 35 milijonov evrov, to pa drugi največji tovrstni center v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.