Slovenija
20 ogledov

Dolgovi Dinersa niso pokriti z garancijami

Tomaž Lovše Diners International intervju Dejan Mijović
Strahovi velikih domačih trgovcev in več tisoč manjših prodajnih mest so se izkazali za upravičene. Diners Club Slovenija svojih dolgov do prodajnih mest ni zavaroval.

V družbi Diners Club Slovenija so včeraj potrdili, da njihovi dolgovi do prodajnih mest niso v celoti pokriti z bančnimi garancijami, piše Dnevnik. Tako so se strahovi velikih domačih trgovcev in več tisoč manjših prodajnih mest izkazali za upravičene.

Kot so povedali v družbi Tomaža F. Lovšeta, z ustrezno bančno garancijo razpolaga le Diners (neuradno gre za tri milijone evrov), ne pa tudi njegova družba DC Finance, na katero je prenesel dejavnost obročnega odplačevanja in v kateri je obtičalo več kot 25 milijonov evrov obveznosti do trgovcev, poroča časnik. Po grobih ocenah je z bančno garancijo pokrita le desetina terjatev do trgovcev. Ker je imel Diners že januarja 2012 zaradi posojanja sredstev drugim Lovšetovim družbam za 5,35 milijona evrov zapadlih obveznosti do trgovcev, obstaja velika nevarnost, da bodo v primeru stečaja Dinersa izgubili precejšen del svojih sredstev.

Varovanje denarnih sredstev uporabnikov za primere, ko neka plačilna institucija (Diners) ne bi bila sposobna izpolniti finančnih obveznosti, je urejeno z zakonom o plačilnih storitvah in sistemih, so za Dnevnik pojasnili na Banki Slovenije.

Prodaja Dinersa edina rešitev?

Diners Club Slovenija, ki mu je Banka Slovenije sredi maja odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev, je 21. maja vložil vlogo za novo licenco. Dokončno rešitev in ponovno uporabo njihovih kartic po optimističnem scenariju pričakujejo v nekaj tednih. Menijo, da je prodaja ena od najbolj verjetnih alternativ za rešitev nastalega položaja, pri čemer navajajo, da je potencialnih kupcev več in da so vsi iz vrst tujih bank. Kot najverjetnejšo novo lastnico Dinersa so Finance pred časom navedle avstrijsko Erste Bank, ki ji je lastnik Diners Cluba Slovenije Lovše pred leti prodal hrvaški Diners Club Adriatic.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 09:58 07.junij 2013.

    Dobiš licenco od BS , potem pa sam preneseš poslovanje na neko drugo svojo firmo , ki bo dolžnik , ko se zgodi polom tiste ki ima licenco , ki ga je pa tale kljukec vnaprej načrtoval.BS pa od ...prikaži večd samega začetka nič. Zdaj naj še NLB prenese hranilne vloge na neki s.p., pa naj gre v maloro in NLB ne država , ne bosta imeli nobenih obveznosti do varčevalcev.ssTole je čisto dovolj , da gospoda guvernatorji gredo v PIZDO MATERNO , ne samo da odstopijo !

  • Lavdan 19:26 06.junij 2013.

    Lovše na Florido, a upnikom ostanejo dolgi nosovi.

  • titty 14:01 06.junij 2013.

    Lopov! Od vedno bil, je in bo!! Pa Tino je pošiljal smučat v tujino. BARABA!!!