Slovenija
17327 ogledov

Dolgovi novega župana dvakrat večji od proračuna občine

Roman Leljak sobotainfo.com
Župan dolguje tudi občini, ki jo bo naslednja štiri leta vodil. Plačo mu bodo rubili za poplačilo upnikov.

Roman Leljak, novi župan Radencev se je znašel v osebnem stečaju zaradi postopkov, ki so jih leta 2015 proti njemu sprožili upniki. Zaradi obresti so dolgovi v naslednjih letih narasli na skoraj osem milijonov evrov.

Leljak je sicer zaprosil za odpust obveznosti, a je Matija Vičar, njegov stečajni upravitelj, prošnjo zavrnil. Vičar dodaja, da naj bi v kratkem stekli postopki za konec osebnega stečaja, ali se bo to zgodilo še pred nastopom Leljakovega mandata ali ne, pa v tem trenutku ni znano, piše portal sobotainfo.com.

Leljakov dolg je krepko višji, kot znaša letni proračun občine Radenci, ki je lani znašal nekaj več kot pet milijonov evrov. Še bolj nenavadno pa je dejstvo, da Leljak dolguje tudi občini Radenci, ki jo bo naslednja štiri leta vodil. Dolguje ji sicer le nekaj manj kot 150 evrov. Med največjimi Leljakovimi upniki so sicer:

Društvo za varstvo upnikov ...... 6.624.732,41 evrov
Sparkasse ...... 568.435,38 evrov
KBM – Leasing ...... 446.994,54 evrov
Mestna občina Maribor ......76.343,11 evrov
Odvetniška družba Matoz ......1.088,47 evrov

Leljak je uradno brezposeln, preživlja pa se s pisanjem knjig, predavanjem o polpretekli zgodovini. A za svoje delo plačila ne dobiva na svoj račun, pišejo pri portalu sobotainfo.com.

"V obdobju poročanja je bil stečajni dolžnik brezposeln in ni prejemal nikakršne oblike stalnih prejemkov, ki bi predstavljali stečajno maso," je zapisano v poročilih stečajnega upravitelja.

Za upnike pa je njegova izvolitev dobra novica, saj bo z nastopom županske funkcije prejemal plačo v višini 3.129,66 evra, pri čemer dodatki še niso všteti.

Zakon določa, da se osebi, ki je v osebnem stečaju in se zaposli, zasežejo sredstva, ki presegajo minimalni dohodek. Znesek, ki bo presegal minimalno plačo, bo torej šel za poplačilo dolgov do upnikov.

Dolga zgodovina kriminalnih dejanj

Leljak je bil leta 1989 pred vojaškim sodiščem obsojen na 14 mesecev zapora zaradi tatvine kasetofona in denarja ter zaradi nepooblaščenega snemanja. "Sredi devetdesetih je bil lastnik treh podjetij, vozil se je z lamborghinijem diablom, takrat enim najdražjih avtomobilov na naših cestah.

Finance pišejo, da se je ukvarjal tudi s športom, bil je namreč sovoznik danes koprskega župana Borisa Popoviča na reliju.

Večer poroča, da je leta 1995 polnil strani tudi zaradi domnevne ugrabitve najlepše Slovenke leta 1994 - med drugim je bil namreč tudi pokrovitelj izbora za najlepše slovensko dekle.

Leljak je bil septembra 1999 pogojno obsojen na štiri mesece zapora zaradi neplačevanja preživnine za hčerko. Kmalu nato so mu začeli soditi zaradi goljufij v Avstriji.

V zapor je Leljak odšel februarja 2008. Na koncu so sodišča odločila, da je od avstrijskih bank nezakonito dobil 54 tisoč evrov, od 448 oškodovancev v zadevi Avtoideal pa 960 tisoč evrov. Na obeh sojenjih je dobil po tri in pol leta zaporne kazni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • Avatar Leon
    Leon 16:18 12.december 2018.

    Naj spomnim vse Pomurce , da se bliža čas odločitve o hidroelektrarni HM . Župan vas bo prodal s travniki vred ! Takrat ne jočite po medijih ,da želite čisto okolje ! Vas bom poklical .

  • borut08 14:39 07.december 2018.

    Vecji lopov,laznivec,kriminalc,hinavc itd..si raje te ima narod in drzava,sedaj vem zakaj sem jaz drzavni sovraznik.

  • dragec 11:54 07.december 2018.

    ja,pa še to, tudi pleško je ugotovil,kdo je R. Lejak