Slovenija
42 ogledov

Določitev stolčkov

Državni zbor Anže Petkovšek
Določanje sedežnega reda novoizvoljenih poslancev v veliki dvorani državnega zbora.

Začasni vodje poslanskih skupin so se pred petkovo ustanovno sejo novega sklica parlamenta danes sestali pri dosedanjem predsedniku DZ Janku Vebru. Določili so dnevni red ustanovne seje ter sedežni red novoizvoljenih poslancev v veliki dvorani državnega zbora.

Sedežni red poslancev v razpravni dvorani so določili glede na velikost poslanskih skupin, v primeru enakega števila poslancev pa je sedežni red določil žreb. Na današnjem sestanku so določili tudi poslanske skupine, ki jim pripada mesto predsednika in podpredsednika mandatno-volilne komisije, ter število članov iz posamezne poslanske skupine v njeni sestavi.

Na petkovi ustanovni seji bodo poslanci sicer najprej oblikovali mandatno-volilno komisijo, potrdili svoje mandate ter izvolili novega predsednika DZ.

Še pred ustanovno sejo bodo v državnem zboru za nove poslance - novincev je namreč v tem mandatu kar 64 - pripravili informativni seminar, na katerem jim bodo predstavili potek ustanovne seje, spoznali pa bodo tudi delovanje konferenčnega sistema in glasovalnih naprav v veliki dvorani DZ.

V petek tudi glede Janše

Na petkovi seji bo predvidoma na vrsti tudi odločanje glede tega, ali se mandat poslanca Janezu Janši, ki na Dobu prestaja kazen zapora, potrdi. Novoimenovana mandatno volilno komisija bo pripravila poročilo, na podlagi katerega bodo posamično odločali tudi o spornih kandidatih. V primeru, da bodo Janši mandat potrdili, se bo na seje parlamenta iz zaporov na Dobu vsakodnevno prevažal sam.

V SDS so začasnim vodjem poslanskih skupin danes v podpis ponudili izjavo, s katero bi se obvezali, da bo DZ pri potrditvi mandatov glasoval o vseh mandatih skupaj ter da bi se odpovedali vsem predlogom ali podpori naknadnemu odvzemu mandata Janši. Odgovor poslanskih skupin pričakujejo do srede opoldne.

Jože Tanko je dejal, da se lahko koalicijska večina odloči, da je eden od mandatov sporen in to lahko tudi izglasujejo. "Pojavljajo se tudi govorice, da se v službah državnega zbora pripravljajo za to, da se lahko kljub temu, da po ustavi ni možno, Janši odvzame mandat," je dejal Tanko. 

Začasna vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je dejala, da bodo v povezavi s tem v poslanski skupini dosledno zasledovali vsa pravna načela. Začasni vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer je dejal, da se jim v stranki zdi nerazumno, kako lahko zapornik postane poslanec in kako lahko ta izvaja svoje naloge, saj je fizično onemogočen. Poslanska skupina Združene levice se še ni dogovorila o tem, kako bodo ravnali. Po mnenju začasnega vodje poslanske skupine ZL Mateja Tašnerja Vatovca so predlogi Jožeta Tanka v nasprotju s poslovnikom DZ, to da bi Janša opravljal poslansko funkcijo iz zapora, pa po njegovi oceni ne bi bilo v skladu z etičnimi in moralnimi načeli delovanja DZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.