Slovenija
148 ogledov

Dolžna milijone, za ipade pa ima

Renato Škerbinc, Gregor Pivec, Alojz Križman Nino Verdnik
Maribor. Občina mestnim svetnikom kupila ipade2.

Svarilo. “Da imajo nekateri mestni svetniki ipade? Nisem vedel. Na sejah redko vidim koga, da bi ga uporabljal,” se je našemu vprašanju čudil Gregor Jager, mariborski mestni svetnik Zaresa.

Računalniki na račun občine

Mestna občina Maribor (MOM) je namreč na zahtevo šefov svetniških skupin lani nabavila kar 22 ipadov2. V sklepu o financiranju političnih strank in klubov svetnikov v mestnem svetu MOM je namreč določeno, da vsakemu svetniku na mesec pripada 187,78 evra. S tem denarjem si lahko na račun občine privošči tudi osebni računalnik, prenosnik, tablični računalnik ali GSM-aparat. Omenjena osnovna sredstva so sicer v lasti MOM, v uporabo pa se jim dajo za čas trajanja mandata in na reverz.

Za iposodobitev 14 tisočakov

Nove tablice, za katere je MOM po naših izračunih odštela dobrih 14 tisoč evrov, so si po podatkih, ki nam jih je posredovala občina, privoščili vsi svetniki SDS in Županove liste, dve članici LDS, član SMS - Zelenih, član SNS in član Ekipe za Maribor. Folko Puconja, svetnik SNS, si je poleg ipada2 nabavil računalnik apple mac mini. Svetnici Nataša Matijevič in Marjana Kreitner pa sta si, takrat še kot članici LDS, poleg najdražjih ipadov2 omislili vsaka po en prenosnik znamke Asus.

Na MOM so še odgovorili, da se je povečano zanimanje za nabavo računalnikov pojavilo ob napovedi prehoda na elektronsko poslovanje. “To smo v mestnem svetu v celoti uresničili s 1. januarjem letos,” so pojasnili. Tomaž Orešič, mestni svetnik LDS, pa se z nakupom tabličnih računalnikov ne strinja. “Funkcija mestnega svetnika ni profesionalna. Prepričan sem, da je vsak svetnik pri svojem delovnem mestu ali doma ustrezno opremljen za branje elektronskega gradiva mestnega sveta. Takšno nekontrolirano zapravljanje, ko je občinska blagajna pred kolapsom in nelikvidna, je nedopustno,” je dejal za Žurnal24.

Komentarjev 1
  • tralala 07:41 27.februar 2012.

    14K evrov za najdražje in zelo omejene tablice....