Slovenija
15 ogledov

Dolžni bodo 30 milijonov

Samo Fakin je včeraj dobil podporo poslancev državnega zbora za drugi mandat na Žurnal24 main
Zdravstvena blagajna: z znižanjem plač v zdravstvu le štirje milijoni prihranka.

Na upravnem odboru Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bodo danes potrjevali finančni načrt za letos. Da luknje v blagajni ne bo, naj bi poleg vladnega varčevalnega megazakona, ki blagajni prinaša za 66 milijonov evrov nižje odhodke do konca leta, a tudi osem milijonov evrov manj prihodkov, poskrbeli tako, da bodo zdravstvenim zavodom plačali le 97 odstotkov cene storitve, dodatno pa so znižali tudi stroške strokovnih služb ZZZS.

Kljub temu jim bo konec leta ostal 30-milijonski minus. A sanirali ga bodo računovodsko, saj bodo izvajalcem določene račune namesto decembra plačali v začetku januarja 2013.

Taisti manever je ZZZS, ki ga vodi Samo Fakin, izvedel že lani, ko je za približno 45 milijonov evrov decembrskih računov zdravstvenim domovom in bolnišnicam plačal šele januarja letos.

Prihodnje leto bodo varčevalni megaukrepi prinesli okoli sto milijonov evrov prihrankov in pozitivno ničlo. Damjan Kos z ZZZS pravi, da je finančni načrt usklajen tako z zdravstvenim kot finančnim ministrstvom, zato "zapletov pri sprejemanju ne pričakujemo".

Bodo pa popravki potrebni, če se zgodi zamik uveljavitve megavarčevalnega zakona.

Komentarjev 1
  • mph 14:34 30.oktober 2012.

    S tem tukaj na čelo ZZZS ne bo nikoli nič pozitivnega prišlo ven, ve vsak, ki ga vsaj malo pozna. Dela škodo ZZZS, zdravstvu, predvsem pa pacientom. Neverjetno kaj faliranih zdravnikov se tako radih zrine na dobro plačane položaje>