Slovenija
33 ogledov

Dolžniki na sramotilni steber

Delavci na strehi Špela Mohorič
Neplačniki. Marca bo objavljen seznam vseh, ki dolgujejo več kot 5.000 evrov državi ali delavcem.

“To je korak v pravo smer,” vladno spremembo zakona, ki bo omogočil javno objavo davčnih neplačnikov, komentira Goran Lukić iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Če bo spremembo zakona o davčnem postopku potrdil tudi državni zbor, bo začel veljati 1. januarja. Prvi neplačniki bodo tako objavljeni marca prihodnje leto.

Zaščita za delavce

“Pravne osebe davčni upravi dolgujejo okoli 800 milijonov evrov, neplačanih prispevkov za pokojninsko blagajno pa je okoli 300 milijonov,” razlaga Lukić. Pravi, da je objava signal za tiste, ki se plačilu izogibajo. “To je po eni strani pomemben priliv v proračun, po drugi pa se tako zaščitijo interese delavcev,” dodaja.

Točnih zneskov ne bo

Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da bodo poleg dolžnikov davkov objavljeni vsi, ki imajo zapadle neplačane prispevke za socialno varnost. To vključuje prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje, zaposlovanje in starševsko varstvo. Javno bodo objavljeni neplačniki, ki vsaj tri mesece dolgujejo več kot pet tisoč evrov. “Zavezance bomo tako zaščitili pred morebitnimi napakami, saj v tem času lahko poplačajo dolg, odložijo plačilo ali popravijo netočne evidence,” razlaga finančni minister Janez Šušteršič. Točni zneski sicer ne bodo objavljeni, ker bodo neplačniki razvrščeni v razrede, denimo med pet in šest tisoč evrov. Šušteršič pravi, da je to zaščita pred neupravičenimi objavami.

Bojijo se izgube ugleda

V obrtno-podjetniški zbornici (OZS) menijo, da je javna objava neplačnika pravična le pri plačilni nedisciplini. “Problem je, da bodo z objavo prizadeta tudi podjetja, ki niso mogla plačati davkov iz objektivnih razlogov,” pravijo. Opozarjajo na področje gradbeništva, “kjer so zaradi propada velikih podjetji podizvajalci ostali brez plačila in ne morejo plačati dolga državi”. V gospodarski zbornici opozarjajo, da bi “medijski linč podjetjem prizadel njihov poslovni ugled”. Dodajajo, da bi morala država “namesto uvedbe sramotilnega stebra učinkovito ukrepati proti davčnim utajevalcem in izboljšati učinkovitost pobiranja davkov”.

Komentarjev 4
  • softundsicher 17:59 28.september 2012.

    Tako je. Za mene so ugledna tista podjetja, ki delavce pošteno plačajo. In kot pravijo - riba smrdi pri glavi. Vprašajte Pavlinjekove delavce koliko imajo plače, koliko ur mesečno delajo in koliko potnih stroškov dobijo.

  • mici 17:54 28.september 2012.

    samo najprej bodo morali dacarji popraviti njihov sistem, ki vodi stvari tudi ki jih ni.

  • širhakl 16:53 28.september 2012.

    točno tako,ampak naše barabe se požvižgajo na ugled.Važno je,da imajo polne malhe denarja in ugled(osebni) imajo zagotovljen,za firmo in delavce pa jih boli k_rac.Zaradi zavožene firme in ljudi na cesti se v Sloveniji še ni,ter se tudi nikomur ne bo ...prikaži več skrvil niti las na glavi.Hilda,Zidar,Bavčar etc. in ugled.Dva pojma.