Slovenija
17 ogledov

Dom tudi za moške žrtve nasilja?

Na novogoriškem CSD, ki ga vodi Ivanka Drnovšček, ocenjujejo, da bi potrebovali Žurnal24 main
Prepoved približevanja. Na CSD Koper lani izrečenih 52 ukrepov, na CSD Nova Gorica 26, na CSD Postojna 11.

Nova Gorica. Na Centru za socialno delo (CSD) Nova Gorica opažajo, da več žensk spregovori o nasilju, toda velikokrat niso pripravljene na spremembe, saj iščejo izgovore in vztrajajo pri problemu, prijavi pa se izogibajo zaradi stigmatizacije okolja. “Na telefon naših varne hiše in materinskega doma za pomoč in svetovanje pokliče petkrat več žensk, kot se jih odloči za vključitev v program z namestitvijo,” pravijo v Zavodu Karitas Samarijan, kjer zato opozarjajo, da bi morala lokalna skupnost pomagati pri vzpostavitvi svetovalne pisarne za pomoč in samopomočno skupino za zunanje uporabnike.

Na CSD so lani obravnavali 113 primerov, povezanih z nasiljem (leta 2009 185). Čeprav so v večini primerov žrtve ženske in otroci, tudi moški niso izvzeti. “V zadnjem mesecu sta bili v dveh primerih izreka ukrepa prepovedi približevanja nasilnici ženski,” pravijo. Žrtve so se pripravljene vključiti v različne oblike pomoči, to pa ne velja za nasilneže, zato na CSD menijo, da bi bilo treba zakonsko urediti, da se mora v kakšno obliko pomoči vključiti tudi nasilnež.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.