Slovenija
46 ogledov

Dom za četrtino deložiranih

razno 13.03.13. revscina, delozacija, zaskrbljenjost, rubez, Moroccan national H Žurnal24 main
Za šest najemnikov so dom že od leta 1999, čeprav naj bi bile le začasna rešitev.

Slaba četrtina ali 52 najemnikov bivalnih enot je bivših najemnikov neprofitnih stanovanj, ki so jih deložirali oziroma jim odpovedali najemno pogodbo iz krivdnih razlogov, zaradi socialno-ekonomske stiske in tudi varstva mladoletnih otrok pa so jim nato dodelili bivalno enoto, da bi preprečili brezdomstvo in ohranili družino, so sporočili z Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (JSS MOL).

Naval na bivalne enote je velik; trenutno jih ljubljanski sklad oddaja 223 oziroma vse, ki so vseljive. Samski prosilci, ki jih je med upravičenci največ, čakajo nanje najdlje, in sicer od tri do štiri leta, dvo- in veččlanske družine pa praviloma od enega do treh let.

Začasno, vendar ...

Čeprav so bivalne enote namenjene za začasno reševanje stanovanjskih težav, šest najemnikov v Ljubljani v njih prebiva od leta 1999, ko jih je sklad začel oddajati. Sicer pa lahko uporabniki v njih ostanejo "do prenehanja izrednih socialnih razmer". Da bi jih izselili, ker v njih živijo predolgo, se ne zgodi, ker ne želijo, da postanejo brezdomci, pravi Sašo Rink, direktor JSS MOL: "Odpovedi se dogajajo le v primerih, ko najemnik huje krši najemno pogodbo (neuporaba, uničevanje enote, hujše kršitve hišnega reda, trajno in popolno neplačevanje obveznosti), oziroma v redkih primerih, ko najemnik dobi trajno zaposlitev z rednimi in višjimi dohodki."

Do zdaj so končali najemno razmerje z 246 najemniki bivalnih enot, od tega jih je 160 dobilo neprofitno najemno stanovanje; v drugih primerih so ljudje sami reševali stanovanjski problem, jim je sklad odpovedal pogodbo ali so najemniki umrli.

Zgodi se tudi, da se najemniki bivalnih enot, ki na razpisu dobijo neprofitno stanovanje, kar je cilj sklada, vanj ne morejo preseliti, ker ne zmorejo plačevanja stroškov selitve, nakupa opreme, višje najemnine in drugih stroškov. V teh primerih JSS MOL z njimi sklene najemne pogodbe za nedoločen čas za bivalno enoto, v kateri živijo, ali iščejo manjše, morda nekoliko starejše in s tem cenejše neprofitno stanovanje. Statistike, koliko je takih primerov, ne vodijo.

Komentarjev 1
  • zic 11:32 09.junij 2013.

    žalostno, kam nas bodo še porinli s svojimi nesposobnimi lastnostmi? bogi ljudje