Slovenija
159 ogledov

Dom za nujne primere

Za zdaj je za zavarovance zagotovljenih le 30 postelj. Če bo zato po letih plače Žurnal24 main
Domovi za starejše. Prostor si bo možno zagotoviti z novim zavarovanjem.
"Prejeli smo vrsto ogorčenih klicev starejših in njihovih svojcev glede zavarovanja Prva oskrba, ki ga ponuja Prva osebna zavarovalnica," pravijo v Skupnosti socialnih zavodov (SSZ).

Je ali ni prevara?

Zavarovalnica je za dobrih sedem evrov mesečne premije zavarovancem, starim več kot 65 let, v nujnih primerih v manj kot mesecu dni zagotovila sprejem v zasebni dom za starejše. V SSZ poudarjajo, da ni znano, kdo presoja o nujnih primerih in da je namestitev zagotovljena le za pol leta, pa še to ne blizu doma in v dražjih, samoplačniških posteljah.

 

Do 80. leta

Zavarovanje. Skleniti ga je možno zase ali za bližnje do 80. leta starosti, ki še lahko skrbijo zase. V dom gredo lahko šele po treh letih od začetka zavarovanja. Stroške zdravstvene nege in oskrbe v celoti krijejo sami.

Damir Verdev iz Prve zavarovalnice trdi, da njihova zavarovanja niso prevara in da je odločitev vsakega posameznika, ali takšno zavarovanje potrebuje ali ne. Nujni primeri, ko zavarovancem omogočijo dom, pa so, ko se starostnik ni sposoben sam prehranjevati, umivati in oblačiti. Če svojci ne morejo skrbeti za starostnika, to ni nujni primer. Tudi šest mesecev, za kolikor ponujajo dom, je po besedah Verdeva dovolj, da starostnik dobi prostor drugod ali pa ozdravi in gre domov.

Z zavarovanjem bo posteljo možno dobiti v enem od domov družbe Deos (v Trnovem, Medvodah, Cerknici, Gornjem Gradu), ki ima za ta namen trenutno okrog 30 postelj. A Deos zanje od ministrstva za delo še ni pridobil dovoljenja. Če ga ne bo, bo z zavarovalnico razdrl pogodbo, je dejal Bojan Kranjc iz Deosa. Koliko zavarovanj so do zdaj sklenili, nam Verdev ni hotel povedati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.