Slovenija
10 ogledov

Doma še več kot pol 18–34-letnikov

 odraslo dobo podaljšani otročiči z veseljem uporabljajo hotel mama in banko očk Žurnal24 main
V Sloveniji skupaj z vsaj enim od staršev živi skoraj 55 odstotkov mladih med 18. in 34. letom starosti. V EU je po podatkih iz Ankete o življenjskih pogojih iz leta 2008 ta delež v povprečju nekoliko nižji in znaša 46 odstotkov.

Podatke navaja državni statistični urad ob 12. avgustu, mednarodnem dnevu mladih.

V Sloveniji skupaj z vsaj enim od staršev živi skoraj 55 odstotkov mladih med 18. in 34. letom starosti, med 18-letniki pa jih z vsaj enim staršem živi 96 odstotkov.

Mladi, zlasti tisti med 18. in 24. letom, ostajajo pri starših dlje kot v preteklosti zaradi vse daljšega izobraževanja. V Sloveniji je v šolanje vključenih 77 odstotkov mladih, starih od 18 do 24 let, ki živijo z vsaj enim od staršev. To je najvišji delež v EU, kjer je povprečje 55 odstotkov. Osamosvajanje mladih se lahko zavleče tudi zaradi težav pri zaposlovanju in pogosto zaradi dragih stanovanj.

Skoraj vsi 15-letniki v Sloveniji se redno šolajo, približno 16 odstotkov 24-letnic je rodilo že vsaj enega otroka, približno tretjina 29-letnikov pa živi v zakonski ali partnerski zvezi, izhaja iz podatkov statističnega urada.

Število mladih v Sloveniji upada zelo hitro. V zadnjih desetih letih se je zmanjšalo za 11 odstotkov, v naslednjem desetletju pa lahko pričakujemo kar 20-odstotni upad, so zapisali na Uradu RS za mladino.

Brezposelnost diplomantov večja za 230 odstotkov

Stanje na trgu dela je za slovensko mladino v evropski primerjavi nepredvidljivo, opozarjajo. Slovenija zaseda prvo mesto v EU po deležu začasno zaposlenih mladih ljudi, starih 15 do 24 let.

Po raziskavi Mladina 2010 je redno zaposlenih za nedoločen čas le 47,7 odstotka mladih. V zadnjem obdobju pa je še posebej skrb vzbujajoče hitro povečevanje števila brezposelnih diplomantov. V zadnjem desetletju se je povečalo za 230 odstotkov.

"Mladi" tudi še pri 34 letih

Združeni narodi opredeljujejo mlade kot osebe, stare od 15 do 24 let. Urad RS za mladino uvršča med mlade osebe med 15. in 29. letom starosti, v Evropski uniji pa se zaradi tako imenovanega podaljševanja mladosti pogosto štejejo med mlade ljudi osebe, stare od 18 do 34 let.

Po ocenah ZN je mladih na svetu že precej več kot ena milijarda in predstavljajo pomemben človeški vir za razvoj in pozitivne družbene spremembe. Mladi predstavljajo četrtino svetovne delovne sile, a tudi polovico nezaposlenih po vsem svetu.

Generalna skupščina OZN je 12. avgust razglasila za mednarodni dan mladih leta 1999.

Komentarjev 1
  • mirko 08:27 12.avgust 2011.

    Ja, mladi so primorani ostati doma pri svojih starših večina zaradi gmotnega položaja. Tudi tisti, ki imajo to srečo, da so zaposleni, saj so stanovanja tako draga, da si jih malokdo od njih lahko privošči. Če pa se odločijo za ...prikaži več gradnjo hiše, je lahko malo lažje, saj gradijo takrat, ko prihranijo kaj denarja. Nekaj bolj enostavnih gradbenih del pa lahko opravijo tudi v lastni režiji (to kar je zdajšna oblast hotela z zakonom prepovedat).Da pa kljub temu oblast ni ostala praznih rok, so si izmislili novelo zakona pri izdaji gradbenega dovoljenja in je potrebno pri spremembi namembnosti parcele plačat državi odškodnino. Ta odškodnina je pa nesramno visoka, glede na to, da se sprememba naredi samo na papirju (pet minut dela). Konkretno za parcelo v velikosti 420 m2, bonitetnega razreda 45, je potrebno državi plačat za spremembo namembnosti odškodnino v višini štiri tisoč evrov. To je dvolična politika zdajšne vlade, ki pravi, da skrbi za mlade družine, da lažje rešijo svoj stanova