Slovenija
14 ogledov

Domače banke ne zagotavljajo financ

Sindikat kovinske in elektro industrije (Skei) Slovenije. Stanje se izboljšuje. Plače redne, regres ne.

Maribor. “Glavni problem v tem trenutku so domače banke, ki ne zagotavljajo financ za obratna sredstva v podjetjih. V Tovarni vozil Maribor (TVM) več kot tri četrtine avtobusov čakajo na dokončanje, delo je tudi v livarni, a ni denarja,” pravi Branko Medik, sekretar Skeia Štajerska. Sicer pa v sindikatu ugotavljajo, da težav s plačami v panogi ni; ostaja nekaj neplačanih regresov. “Najbolj izstopa TVM, saj delavci niso dobili niti dela regresa za lani. Velika težava so tudi Karoserije, v Elektrokovini je pomanjkanje dela,” pojasni Medik. Si pa v sindikatu želijo tudi, da bi se v lokalno gospodarstvo vključil župan, saj da se od turizma ne 
da živeti.

Na Koroškem v beg
Se pa stanje v kovinski industriji izboljšuje na Koroškem, a ljudje že bežijo na bolje plačana delovna mesta v Avstriji. “Delodajalci ugotavljajo, da jim bodo delavci pobegnili, če ne bodo obdržali plač takih, kot so, ali jih dvignili,” pravi Lidija Jerkič, predsednica Skeia Slovenije. Dodaja, da predvsem obmejne regije zato že intenzivno zaposlujejo, a predvsem agencijske delavce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.