Slovenija
39 ogledov

Domači turisti so največkrat prenočili v Piranu, tuji pa v Ljubljani.

ljubljana Saša Despot
Slovenski turistični delavci bi morali biti z letošnjo turistično sezono še kako zadovoljni. O porastu števila gostov poročajo z vseh koncev. Domači turisti so največkrat prenočili v občini Piran, tuji pa v občini Ljubljana.

Da je bilo v Ljubljani julija in junija res težko najti prosto sobo, dokazujejo tudi uradni podatki. Po statističnih podatkih ljubljanskega turistično informacijskega centra TIC-a je namreč letošnjega junija v Ljubljani prenočilo 94.427 gostov, kar je 35 odstotkov več kot junija lani.  

ljubljana  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po statističnih podatkih hotelskih namestitev, ki jih vodijo v TIC-u dnevno, je v mesecu juliju v Ljubljani prenočilo 97.028 gostov, kar je za slabih 22 odstotkov več od lanskega julija.  

Sloveniji za deset odstotkov več turistov

Po podatkih, ki jih je danes objavil statistični urad, so junija turistični nastanitveni objekti po Sloveniji zabeležili skoraj 376.000 prihodov turistov, kar je za desetino več kot junija lani.

 

Bled turisti | Avtor: Iztok Golob Iztok Golob

V prvi polovici leta so v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili več kot 1,5 milijona prihodov domačih in tujih turistov, to je prav tako za deset odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Ob tem so turistični delavci našteli za osem odstotkov več prihodov domačih turistov in za 11 odstotkov več prihodov tujih turistov.

 

 

Največ nočitev ustvarijo Nemci

Čeprav so turisti iz Nemčije junija v Sloveniji ustvarili za osem odstotkov manj nočitev kot junija lani, je bil junija delež nočitev turistov iz Nemčije najvišji med nočitvami tujih turistov, in sicer 14 odstotkov. Sledijo Avstrija (12 odstotkov), Italija (deset), Velika Britanija (sedem) ter Nizozemska, Rusija in Hrvaška (iz vsake po štiri odstotke).

Britanci, Hrvati in Nizozemci nas odkrivajo

V primerjavi z junijem lani se je junija letos najbolj povečalo število nočitev turistov iz Velike Britanije (za 30 odstotkov), s Hrvaške (24) in z Nizozemske (13).

V hotelih so junija ustvarili skoraj 580.000 prenočitev turistov, kar predstavlja 60 odstotkov vseh, v kampih pa skoraj 160.000 nočitev, kar je 16 odstotkov vseh prenočitev turistov.

Največ prenočitev turistov so junija zabeležile zdraviliške občine, in sicer 26 odstotkov vseh oz. več kot 253.000. Sledile so obmorske (244.000) in gorske občine (228.000) ter občina Ljubljana, kjer so turisti ustvarili 127.000 nočitev ali 13 odstotkov vseh.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.