Slovenija
122 ogledov

Domačini na nogah, treba jih je preseliti

slovenija 10.03.14. ekol, zazigalnica, foto: anze petkovsek Anže Petkovšek
Stražiška civilna iniciativa po ponedeljkovem požaru zahteva selitev obrata za predelovanje nevarnih odpadkov podjetja Ekol iz industrijske cone Laze.

Marko Špolad iz Civilne iniciative za zeleno Stražišče izpostavlja, da mora predelava odpadkov potekati v primernem okolju, območje v industrijski coni Laze pa to nikakor ni. "Cona je nastala na območju, ki za to ni primerno. To je izvirni greh," je v današnji izjavi izpostavil Špolad. Kot je pojasnil, občani zahtevajo selitev Ekola v ustreznejši objekt, ki bo predvsem na ravnem. "Ekol ima to nesrečo ali obupno smolo, da je na samem hribu in vsakič, ko se zgodi tak požar kot v ponedeljek, odpadna gasilna voda steče v sorško reko," je opozoril.

Ponedeljkov požar je po Špoladovi oceni le zadnje opozorilo. "Moje mnenje, mnenje Alpe Adria Green in mnenje okoliških ljudi je, da je treba te deležnike preprosto preseliti na drugo lokacijo. Ne samo zaradi nas, tudi zaradi njih, da se bodo lahko razvili in opravljali delo, ki ga nekdo mora," je še dodal.

Špolad: Takšno početje je sila nevarno

Kritičen je bil tudi do tistih, ki ponujajo le delne in kratkopotezne rešitve. "Za takšne težkoindustrijske obrate, ki so tu nastali in postali del vsakdana, je razmišljanje o nekih parcialnih rešitvah, kakršne ponuja tudi kranjska občina, sila nevarno," je prepričan.

"Ni bistvo le v komunalni ureditvi s kanalizacijo, kot to poimenuje Mestna občina Kranj. Problem je v celotni ureditvi. Cestna infrastruktura je kolovozna. Ta cona zgleda kot slaba zgodba iz 19. stoletja iz začetka industrijske revolucije. Nobena infrastruktura ni primerna za predelavo odpadkov, ali denimo taljenje aluminija in v neposredni bližini za peko krofov," je strnil.

V civilni iniciativi želijo, da bi se dialog, ki poteka le na ravni okoljevarstvenih organizacij, civilnih iniciativ in inšpekcijskih služb, ki jih je Špolad označil za brezzobega tigra, prenesel na širšo družbo. Obenem je bil kritičen do obveščanja okoliških prebivalcev po požaru. To, da jih tudi eno uro po požaru nihče ni fizično obvestil in so odpirali okna, je nedopustno, je poudaril.

Kot je sklenil Špolad, sta civilna iniciativa in okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green dokazali okoljsko škodo in izginjanje avtohtonih živalskih vrst. "Ne želimo, da smo ljudje naslednja vrsta, ki bo izginila," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.