Slovenija
860 ogledov

Domančić trdi, da je Onkološki inštitut potrdil učinkovitost metode, OI to zanika

Slovenija 19.12.2013 onkoloski institut, hisna preiskava na upravi klinicnega ce Saša Despot
Leta 2007 so na Onkološkem inštitutu izvedli raziskavo o metodi Zdenka Domančića, ki pa ni bila registrirana.

Onkološki inštitut (OI) v Ljubljani od zdravilca Zdenka Domančića zahteva, da iz svoje spletne strani umakne trditve, da je uspešnost njegovih metod z raziskavami potrdil tudi OI.

"Leta 2007 je na Onkološkem inštitutu v Ljubljani ekipa strokovnjakov preučevala vpliv bioenergije na maligna tkiva. Maligna tkiva so bila v epruvetah obravnavana z bioenergijo, po Domančićevi obravnavi pa so strokovnjaki opazovali morfološke spremembe na celicah. Omenili bomo prof. dr. Marijo Auersperg in prof. dr. Majo Čemažar, ki sta dali velik osebni prispevek temu raziskovanju. Rezultati so bili naslednji: Maligne celice, ki so bile obravnavane z bioenergijo, so nastajale, razpadale, zdrave celice pa so ostale nedotaknjene. S tem je bilo potrjeno, da je bioenergija pametna, informirana energija, ki natančno ve, kje in kaj mora narediti. Število kolonij malignih celic se je zmanjšalo za petino že po desetih minutah terapije. To potrjuje, da bioenergija, ki jo Domančić usmerja s svoj metodo, deluje, ne samo učinkovito, temveč tudi zelo hitro," glede znanstvenih dokazov metode navaja Domančić, ki zdravi z bioterapijo.

Raziskava ni bila registrirana

Na OI so potrdili, da so februarju leta 2007 na OI res izvedli raziskavo glede bioterapije po metodi Zdenka Domančića, da pa ta raziskava ni bila registrirana v tajništvu za raziskovanje na OI, kar je v nasprotju s pravili in da bodo sedaj ta "spodrsljal" preiskali.

Kdo je bil seznanjen, da raziskava poteka in kakšni so bili razlogi za njeno uvedbo, sedanje vodstvo, direktor Janez Remškar in strokovni direktor Janez Žgajnar ne vesta. Generalni direktor OI je bil leta 2008 Aljoša Rojc, strokovni direktor pa Hotimir Lesničar.

"Šlo je za preliminarno raziskavo"

Čeprav je bila raziskava opravljena leta 2007, so se na Domančićeve trditve na OI odzvali šele minuli petek, ko so o tem dobili pisno vprašanje pisca, ki pripravlja knjigo o alternativnih metodah zdravljenja in od Domančiča zahtevali umik trditev.

Po podatkih, ki jih je vodstvo sedaj pridobilo od sodelujočih v raziskavi je šlo za tako imenovano "preliminarna raziskavo". Ta pa po trditvah sedanjega vodstva OI ni potrdila ali dokazala uspešnosti metode.

Domančić: Očitno je, da nekoga motim

"Moja dejavnost obstaja še naprej in izkazuje rezultate, tudi brez podpore OI. Mislil sem, da so objavljeni rezultati, ki sem jih prikazal brez kakršnihkoli pridržkov, pomembni, javni in koristni za vse. Očitno pa je, da slednji nekoga motijo..., kar je bilo mogoče zaključiti na podlagi vseh spremljajočih, javnosti dostopnih, afer," odgovarja Domančić.

V raziskavi so po navedbah OI sodelovali Maja Čemažar, že upokojena bivša sodelavka na OI, Marija Auersperg, ter tehnik iz oddelka za eksperimentalno onkologijo in eden izmed terapevtov Zdenka Domančića.

Raziskavo je vodila Čamažerjeva, ki je zdaj vodstvu OI pojasnjuje:"V začetku leta 2007 smo izvedli preliminarne (začetne) poskuse z metodo g. Domančića na celičnih kulturah v pogojih in vitro. Poskuse smo izvedli na različnih rakavih celičnih linijah. Na osnovi dobljenih rezultatov smo zaključili, da terapija ne zmanjša značilno števila rakavih celic v kulturi, kar kaže na to, da terapija nima direktnega citotoksičnega ali citostatičnega učinka."

Prave raziskave ni in je tudi ne bo

"Da bi ugotovili ali terapija učinkuje na rakave celice v telesu preko drugih mehanizmov ( npr. imunskega odziva), bi morali izvesti poskuse na laboratorijskih živalih s tumorji, za kar je pa po zakonodaji, ki velja v EU in Sloveniji, potrebna znanstvena in etična presoja ustreznosti študije ter na osnovi tega pridobljeno dovoljenje za izvajanje, poleg seveda večjih finančnih sredstev," je vodstvu OI še pojasnila Maja Čemažar.

Vendar na OI možnost nadaljevanja raziskav glede Domančičeve metode zdravljenja z bioenergijo ne načrtujejo. Na naše vprašanje, ali menijo, da bi bila potrebna nova raziskava, odgovarjajo: "Ne. Že preliminarna raziskava je pokazala, da omenjena metoda dokazano ni učinkovita in bi bilo vsako ponavljanje enake raziskave nesmotrno trošenje resursov, ob tem da bi vsakič prišli do enakih izsledkov."

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • secufin 15:18 10.junij 2015.

    Vsem skupaj ne bi škodovalo malo izobraževanja na področju konoplje in endokanabinoidnega sistema. Še posebej naši t.i. stroki oz. zdravnikih,ki so na tem področju sto let za opicami....

  • Mojca Lubej 14:58 10.junij 2015.

    Omenjena metoda ni učinkovita ? pa da se ne bom smejala... Tudi jaz se ukvarjam z določeno alternativo in sem bila že tudi deležna terapije od njegovih učencev, pa verjemite mi ,da mi je zelo pomagala. Pa ne zato, ker ...prikaži več sem verjela vanjo, ampak., ker je zares učinkovita....Ja, očitno bo Sloveniji še dooolgo časa rablo, da pride na svoje glede alternativnih tehnik zdravljenja...

  • kapibara 14:03 10.junij 2015.

    Zaradi napak... koliko pa za nalašč..kao olajšanje- kar v nekaterih primerih ni sporno..