Slovenija
810 ogledov

SDS nad pravosodno ministrico: "Njeni etični standardi so precej nizki"

Dominika Švarc Pipan gov.si Dominika Švarc Pipan.
V nekaj dneh še druga vložena interpelacija s strani SDS.

Poslanska skupina SDS je v DZ vložila interpelacijo o delu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, je bilo objavljeno na spletni strani DZ. 

Med drugim poslanci največje opozicijske stranke ministrici očitajo objektivno odgovornost pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov za sodišča na Litijski cesti v Ljubljani, so povedali ob napovedi interpelacije sredi januarja.

Ob vložitvi interpelacije so v SDS sklicali novinarsko konferenco. Očitke na račun ministrice je predstavil poslanec Dejan Kaloh. Švarc Pipan krivijo za več stvari.

"Obstaja sum storitve kaznivega sdejanja nevestnega dela v službi in kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev," je dejal Kaloh.

Ministrica je po mnenju poslanske skupine SDS kriva zlorabe uradnega položaja in zlorabe ministrstva v klientalistične namene, obenem je po njihovem mnenju v odzivih na medijska poročanja zavajala javnost.

SDS je izrazil sum, da je bil posel z zgradbo na Litijski "klientalističen in da je oškodoval davkoplačevalce", obenem ministrici očitajo nesmortno upravljanje z javnimi sredstvi in neizpolnjevanje obljub, ki jih je na začetku mandata dala vlada..

Na tapeti še Notar na daljavo

Poleg spornega posla z zgradbo na Litijski je v interpelaciji Švarc Pipan naveden tudi po mnenju SDS sporen javni razpis glede projekta digitalizacije notarskih storitev (IS Notar na daljavo, op. a.), kjer je bilo izbrano podjetje s triletno prakso in enim zaposlenim.

Poleg naštetega v SDS pravosodni ministrici očitajo opustitev dolžnega ravnanja in posledično krivdo za izgubljeno zaupanje v institucije pravne države.

"Že uporaba službene bančne kartice na zasebnem potovanju v ZDA kaže, da so njeni moralno-etični standardni so precej nizki," je dejal Kaloh.

Premier vrnil žogico SDS

Robert Golob | Avtor: Državni zbor Državni zbor

"Informiran sem, da ste že vložili interpelacijo proti ministrici in se veselim teh razprav, ker verjamem, da bo tudi med razpravo v parlamentu prišlo do izraza, kako so vidni predstavniki, člani stranke SDS aktivno ustvarjali ta posel. Super je, da bomo imeli to razpravo, da se bo razblinila megla glede tega, kdo je objektivno odgovoren in kdo bo na koncu pri tem delu prišel do denarja," je danes v državnem zboru, kjer je odgovarjal na vprašanje ali Švirc Pipan še uživa njegovo podporo, dejal predsednik vlade Robert Golob

Razpravo o usodi Švarc Pipanove bodo danes opravili tudi v njeni matični SD. Poslanci slednje naj bi ji podporo sicer že odrekli, so pred časom poročali različni slovenski mediji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Ender3 17:32 29.januar 2024.

    Nič ne bo z interpelacijo. Pobudniki bodo politično in etično preglasovani. En dan bo izgubljen z medsebojnim obračunavanjem. Škarje in platno ima SD, če se Dominiki odrečejo. Za nadomestilo pa imajo verjetno že pripravljeno Andrejo Katič. Vsaka politika poizkuša imeti ...prikaži več lepo fasado znotraj pa ni tako urejeno in čisto kot, se od njih pričakuje..

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 17:06 29.januar 2024.

    PS S.anje, d.ek & s.amota so zadnji, ki lahko komu očitajo nizke etične standarde.

  • Toma 16:46 29.januar 2024.

    Pipika dole!