Slovenija
60 ogledov

Domišljija brez meja: lani 1.194 novih imen

Statistika. Presegli smo mejo 50 tisoč imen, lani se jih je 1.194 pojavilo prvič.

Imena | Avtor: Žurnal24grafika Žurnal24grafika
“Seznam imen prebivalcev Slovenije je na začetku leta 2012 presegel 50 tisoč in nikoli doslej ni bil tako obsežen. V enem letu se je povečal za 1.194 novih imen,” so včeraj sporočili iz statističnega urada.

Večina imen je unikatnih

Vseh imen je bilo 50.301, če bi jih enako porazdelili, bi se vsako ponovilo 41-krat, a se v realnosti več kot dve tretjini imen (69 odstotkov) pojavi le enkrat. Ljudi z unikatnimi imeni je skupaj manj kot dva odstotka, največ unikatnih imen pa je zaradi priseljevanja. V začetku leta je bilo med prebivalci Slovenije 4,2 odstotka tujcev z državljanstvi skoraj 140 držav. Več kot desettisočkrat se pojavi le 28 imen. Med najpogostejšimi imeni pri moških v zadnjem letu ni bilo sprememb, tudi v letu 2012 so to Franc, Janez, Anton, Ivan in Jožef, le njihova pogostnost se je zmanjšala. Pri ženskih imenih je ime Nataša prehitelo ime Jožefa, ki je padlo na osmo mesto. Na prvem mestu ostaja ime Marija, na drugem Ana. Število Marij in An se je zmanjšalo, čeprav je bilo ime Ana eno izmed najpogostejših imen, ki so jih dobile lani rojene deklice.

Priimkov je dvakrat več

Priimkov je približno še enkrat toliko, kot je različnih imen (104.145). Skoraj tri četrtine priimkov ima manj kot pet prebivalcev Slovenije. Polovica vseh priimkov se pojavi samo enkrat; ti priimki so večinoma sestavljeni (kombinacija dveh priimkov). Več kot desettisočkrat se pojavi le priimek Novak, po pogostnosti mu sledijo priimki Horvat, Kovačič, Krajnc, Zupančič in Kovač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.