Slovenija
86 ogledov

"Domišljija in denarnica sta edini meji"

lego kocke, modeli, Rok Kolar
1/10
Osebni arhiv Roka Kolarja
Kocke imajo doma skoraj vsi otroci. Iz ljubezni do njih pa se lahko rodi tudi veliko bolj resno ustvarjanje izdelkov. O tem ve veliko povedati Rok Kolar, eden ustanovnih članov Kocke kluba.

Se še spomnite, kdaj ste dobili prve kocke?
Tega je že zelo dolgo, ampak mislim, da je bilo to na začetku osnovne šole.

Kdaj se je zgodil preskok na način sestavljanja, s katerim se zdaj ukvarjate?
Začelo se je s prihodom novih kock brez čepkov, ki omogočajo več različnih kombinacij gradnje in s tako imenovanim lihim sistemom elementov pred približno sedmimi leti. Da pojasnim, kocke s čepki imajo sode dolžine, brez čepkov pa lihe. Takrat smo tudi ustanovili forum in Kocke klub. Večino kreacij naredim za razstave, kjer obiskovalcem in LEGO navdušencem predstavimo in prikažemo, kaj vse se da narediti iz teh ''čudežnih'' kock. (smeh)

Se spomnite, kateri je bil vaš prvi izdelek, ki spada med "profesionalne" izdelke? Koliko časa ste porabili zanj?
Prva resna kreacija je bil motoriziran žerjav (fotografija 2), visok približno dva metra in težak slabih pet kilogramov. Težko rečem, koliko kock sem porabil zanj, ker sem ga sestavljal čisto iz glave, brez načrtov in sem kocke porabljal sproti za vsak element posebej. Okvirno lahko rečem, da jih je bilo čez pet tisoč. Sestavljal pa sem ga nekje tri mesece.

Kje kupujete kocke?
Vse moje kreacije so narejene iz običajnih kock, ki se jih da kupiti v vsaki trgovini z igračami pri nas. Prek spleta kupujem samo večje število enakih kock.

Koliko kock je potrebnih za bolj začetniški izdelek te vrste in koliko je za to treba odšteti?Začetniški izdelek je lahko karkoli. Odvisno od domišljije in interesa tistega, ki kreacijo sestavlja. Če ima nekdo rad vozila in stroje, potem bi svetoval nakup malce večjega seta dvigala ali tovornjaka, nekje do 100 evrov, saj takšen set vsebuje vse, kar se za gradnjo vozila potrebuje: gume, diferenciale, različne zobnike in ostale specifične elemente.

Kako začnete ustvarjati nov izdelek, kaj naprej naredite? Se opirate na kakšne načrte? 
Po načrtih sestavljam samo original LEGO kreacije. Sam se še nisem navadil delati načrte za svoje kreacije, ker hitreje sestavim kreacijo, če si delam načrt sproti, v glavi.

Koliko časa vam običajno vzame celoten projekt?
Večje projekte za razstave delam v povprečju nekje tri mesece, odvisno od modela.

Koliko časa ste do sedaj največ porabili za izdelavo enega modela? Za kakšen model je šlo in koliko je bil vreden?
Do sedaj sem največ časa porabil za motoriziran model kopača, ki se uporablja v dnevnih kopih (fotografija 3). Od začetka do konca je minilo nekje šest mesecev, saj sem vmes sestavljal tudi druge, manjše modele. Poleg tega pa je včasih potrebno določene detajle dobro preštudirati, saj mora stroj delovati brez zatikanja in prevelikih napetosti v konstrukciji. Stroj je imel šest funkcij in je bil kar velik. Vrednost takšnega modela je bila okrog 600 evrov.

Bistvo vaših kreacij ni samo v tem, da stojijo na mestu, ampak tudi da se premikajo. Kaj rabite za to?
Pri LEGO so pred kakšnimi sedmimi leti izdali nove elektronske elemente z imenom Power Functions. V to kategorijo spadajo elektromotorčki različnih moči, IR senzorji, baterijske škatle, IR komande, adapter kabli in podobno. Za motoriziranje vozila tako rabimo en motorček za pogon, drugega za krmiljenje, IR senzor, kamor se oba motorčka priklopita, baterijsko škatlo, kamor se ta IR senzor priklopi, in IR komande, s katerimi potem upravljamo to vozilo.

Koliko funkcij, povezanih s premikanjem, imajo po navadi takšni izdelki? Do kakšne mere poskušate posnemati gibanje stroja, ki je navdih za izdelek?
Modele delam vedno po vzoru pravih vozil oz strojev. Tako ima recimo tovornjak dve ali tri funkcije, bager pa šest. Včasih naredim model, ki ima tudi osem funkcij. To je tudi maksimum, kar se števila funkcij tiče pri teh IR komandah. Se pa počasi uvajajo posebne verzije kontroliranja prek pametnega telefona in bluetooth povezave, ampak to že niso več original LEGO elementi.

Kaj se zgodi z izdelkom, ko opravi svojo nalogo?
Jaz kreacije ''recikliram'', razdrem in iz teh kock naredim nekaj drugega. Problem je namreč v tem, da so kocke razmeroma drage, da bi puščal kreacije sestavljene in kupoval nove kocke. Poleg tega tudi nimam prostora, da bi jih lahko imel spravljene in zaščitene pred prahom. Tako raje sestavim model stroja, ga predstavim drugim in potem razdrem ter sestavim nekaj novega. Mislim, da je to tudi bistvo LEGO kock, da se iz enih kock naredi več različnih stvari.

Pa vam ni nič žal dela in truda, če izdelek podrete? Se kdaj vseeno odločite, da kakšnega ohranite?
Seveda mi je včasih malo žal za določenim modelom, ampak vem, da bom čez čas naredil podoben, izboljšan model. Včasih pa pustim kakšnega tudi sestavljenega, ker mi je enostavno všeč.

Izdelke predstavljate na Kockefest. Ali so v okviru prireditve organizirana tudi tekmovanja?Seveda, na takšni razstavi se organizirajo tudi razna tekmovanja. Od sestavljanja kreacij iz osnovnih kock, do tekmovanja v spretnostni vožnji s terenskimi vozili. Mi na Kockefestu pokažemo, kaj smo sestavili. Tekmovanje prepuščamo obiskovalcem oz najmlajšim. Po navadi imajo nalogo sestaviti en model iz določenega števila kock. Potem pa strokovna žirija ocenjuje končni izdelek glede na starost tekmovalca.

Kakšno vlogo ima Kocke Klub?
Vloga Kocke kluba je predvsem v združevanju LEGO navdušencev, izmenjavi informacij na to temo in predstavitvi lastnih kreacij. Imamo tudi člansko kartico ugodnosti. Sam sem eden od ustanovnih članov, vseh skupaj pa nas je okoli 400. 

Kolikokrat na leto organizirate Kockefest in kje? Kdo se lahko tam predstavi, sodeluje?
Kockefest je organiziran dvakrat letno, spomladi in jeseni, v prostorih Osnovne šole Koseze v Ljubljani. Več informacij je na voljo na naši spletni strani. Sodeluje lahko vsakdo, vendar mora prej pokazati zadostno mero resnosti, saj se je že zgodilo, da je kdo zadnji hip odpovedal in smo morali najti zamenjavo. 

Se povezujete tudi s tujimi klubi?
Počasi se ustvarjajo stiki. Za enkrat še težko karkoli več povem o tem. Naš cilj je, da bi tuji gostje razstavljali na našem Kockefestu in obratno. 

Koliko so stari najmlajši člani, ki že izdelujejo takšne kreacije?
Najmlajša, ki pomaga pri kreacijah za razstave, je 9-letna deklica. Drugače pa smo v klubu pretežno starejši člani.

Kje so meje, če sploh so v izdelovanju modelov?
Pri izdelovanju modelov je meja samo lastna domišljija ... In seveda denarnica (smeh).

Obstajajo kakšne kocke, seti, ki veljajo za sanje vsakega, ki se ukvarja s tem?
Zagotovo obstaja nekaj takšnih setov, vendar je težko reči, kateri to so, ker je to odvisno od posameznika. Nekaterim so všeč vesoljska plovila, drugim hišice, tretjim avtomobili. Lahko rečem le, da gre v tem primeru za ekskluzivne sete, ki se ne dobijo kar tako v trgovini in so tudi precej dragi.

Kateri je vaš naslednji projekt?
Trenutno imam kar nekaj projektov na mizi, saj se pospešeno pripravljam na naslednji Kockefest, ki bo meseca marca. Lahko povem, da eden od projektov zajema nekaj vesoljskih plovil (fotografiji 7 in 8), ki bodo predstavljena poleg vesoljskega postajališča. Tukaj gre za skupni projekt, ki ga pripravljava skupaj s še enim članom Kocke kluba. Poleg tega sestavljam še nekaj manjših žerjavov, tovornjak s prikolico za prevoz kontejnerjev, itd. Dolgčas mi zagotovo ni. (smeh)

Kaj vse bo "delala" vesoljska ladja, ki jo pripravljate za naslednji Kockefest?
Po pravici povedano še ne vem, kaj bo delala vesoljska ladja, ker sem jo začel graditi šele pred kratkim. Prvotni namen teh plovil je, da bodo parkirana na postajališču. Funkcije po navadi vgrajujem kasneje, ko je oblika že določena in ko se točno ve, za kakšno plovilo gre. Lahko pa se recimo obrača radarska antena, odpirajo in zapirajo razne lopute in vrata, utripajo luči, ki ponazarjajo izgorevanje v pogonskih šobah, in podobno. Idej je ogromno. (smeh)

Kaj je vaš sanjski izdelek oziroma kreacija, ki bi si jo še želeli narediti?
Mojih sanjskih kreacije je kar nekaj, ampak na vrhu bi bila verjetno večji model žerjava na gosenicah in ogromna vesoljska ladja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.