Slovenija
34 ogledov

"Domneve o mojem očetovstvu so neutemeljene"

Polnočnica Alojz Uran Žurnal24 main
Prva moža cerkve, nadškofa Marjan Turnšek in Anton Stres, sta prvič komentirala sankcije iz Vatikana.

Škofoma Francu Krambergerju in Alojziju Uranu je Vatikan naložil umik iz javnega življenja, jima odvzel škofovska prstana in palici in ju poslal v osamo. "Navedbe v medijih o njunem statusu so napačne," so povedali na tiskovni konferenci, na kateri stališče Cerkve pojasnjujeta nadškofa Marjan Turnšek in Anton Stres.

"Iz Rima Slovenska škofovska konferenca (SŠK) ni dobila nikakršnih navodil glede upokojenih škofov," sta zatrdila.

A Cerkev ni dokončno zanikala, da sta pismo iz Vatikana, v katerem naj bi ju pozivali k umiku iz javnega življenja, lahko Kramberger in Uran dobila neposredno.

Škofovska palica jima ostaja

Praksa Vatikana naj bi bila namreč neposredna komunikacija z nadškofi. "Ali sta dobila pismo, ne vemo, domnevamo pa, da ne," pravi tajnik SŠK Andrej Saje.

Stres in Turnšek sta zanikala tudi odvzem škofovske palice Uranu in Krambergerju. "Insignije škof izgubi le, če se vrne v laični stan," je zatrdil Turnšek.

"Nima nič" s predmetom kriminalističnih preiskav

Mariborska nadškofija je v Vegradu našla strateškega partnerja, ki bi obnovil stavbo in dvorišče dvorca na Betnavi, in v zameno dobila v najem dvorec za določeno obdobje, je pojasnil Stres. "In v tem smislu je bila podpisana krovna pogodba, ki sem jo podpisal jaz," je še povedal. "Menim, da je bila pogodba korektna." Kasneje je bil imenovan za nadškofa v Ljubljani in se s tem projektom ni več ukvarjal, je dodal, tako da po njegovih besedah nima nič z zadevami, ki so predmet kriminalističnih preiskav. Pogodba ni sporna, pravi, kako pa se je potem izvajala, pa on domnevno ne ve.

Cerkev bi morala vsak posel nad milijon evrov prijaviti Vatikanu, a tega niso storili. S sedeža naj bi že dlje časa zahtevali pojasnitev poslov, a tega niso prejeli.

"Domneve o mojem očetovstvu so neutemeljene"

Stres je prebral Uranovo izjavo, v kateri navaja, da je po upokojitvi obljubil nadaljnjo pomoč svojemu nasledniku. Ni res, da je Vatikan zahteval test očetovstva. "Domneve o mojem očetovstvu so neutemeljene," je zapisal.

Komentarjev 18
  • mia 08:41 09.maj 2012.

    očetovstvo bi ne smelo biti sramota, neglede na to kdo ali kaj si. sramota je to tajiti ali pa denarne prevare, ki uničijo male ljudi.

  • mia 08:36 09.maj 2012.

    še vedno. bodo kdaj plačali za vse grehe v 2000 letih?

  • mia 08:35 09.maj 2012.

    ja in vedno so bili sramota le, da so ljudje vedno manj naini. bodo kdaj plačali za vse grehe v 2000 letih?