Slovenija
6813 ogledov

Skrita kamera v slovenski klavnici: Objavili strašljive posnetke

Klavnica KZ Rače AETP
Posnetki nevladne organizacije.

"V klavnici kmetijske zadruge Rače, ki je bila zgrajena po sodobnih evropskih smernicah, delavci rutinsko zlorabljajo živali z električnimi palicami, omama živali pred zakolom pa je pomanjkljiva ali celo neizvedena," trdijo pri AETP (Animal Enterprise Transparency Project), slovenskem nevladnem društvu, ki preko medijskih kampanj uvaja transparentnost v slovensko živinorejo in z njo povezano industrijo. Opozarjajo, da je na posnetkih videti, da so eno svinjo zavezali za nogo na klavni tekoči trak brez predhodne omame. Ta svinja je izkrvavitev dočakala v paniki in verjetno pri polni zavesti. 

Prav tako so našteli ogromno primerov nepravilne omame z električnim šokom – sodeč po internih kriterijih klavnice same. Skoraj v polovici vseh videnih poskusov omame ni bilo dovolj visokega električnegaa toka, da bi bila živalim zagotovljena začasna izguba zavesti. Te živali so bile podvržene veliki verjetnosti, da so klanje doživele telesno paralizirane, a hkrati pri zavesti. 

"Brezbrižnost v odnosu z živalmi je tudi opaziti na klavni liniji za velike živali, kjer smo pri jutranjem klanju prašičev zasledili zelo dolge, v povprečju 2-minutne časovne intervale od elektrošoka do prereza vratnih žil. Odsotnost zavesti ob klanju naj bi zagotavljal časovni interval do 15 sekund. Nekaj teh prašičev celo začne dihati, kar je jasen indikator prebujanja iz nezavesti, a klavci to ignorirajo. Na isti liniji so znaki zavesti goveda, kot so dihanje in celo mukanje prav tako ignorirani. In tudi v primeru na videz pravilne omame se velika večina bikov jasno odzove na prerez kože na vratu in ponovno ob vbodu, a ti znaki zavesti klavcev in veterinarjev opazno ne motijo," so še zapisali pri omenjenem društvu. 

Klavnica KZ Rače | Avtor: AETP AETP

Zadeve bodo preučili

Vodja obrata klavnice pri KZ Rače Simona Sternad Vogrin je danes za STA povedala le, da bodo zadeve proučili in analizirali ter takrat podali izjave.

Klavnica KZ Rače je po navedbah vodje klavnice peti največji tovrstni obrat v Sloveniji. Kot kažejo podatki s spletne strani KZ Rače, je registrirana za klanje govedi, prašičev, ovc, koz, konjev in nojev, storitve klanja pa opravlja za mesarje, za druge kmetijske zadruge in za domačo porabo. V letu 2021 je imela celotna zadruga za 7,8 milijona evrov poslovnih prihodkov, leto je sklenila z manjšim dobičkom in 63 zaposlenimi.

Trgovci umikali izdelke

Pred skoraj natanko enim letom so zaokrožili tudi posnetki ravnanja z živalmi v mariborski klavnici Košaki TMI. V družbi so takrat v odzivu obžalovali neustrezno ravnanje z živalmi na posnetkih, v nadaljevanju pa so nekateri trgovci s polic začasno umaknili njihove izdelke. 

Stekel je inšpekcijski postopek, prav tako je bil uveden prekrškovni postopek zaradi kršitev zaščite živali pri zakolu zoper podjetje in njegovo odgovorno osebo ter dva zaposlena.

Meso Slovenija Zaradi grozljivih prizorov iz klavnice trgovci že umaknili proizvode

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • robi2107 03:31 14.december 2022.

    Kakšni bolani komentarji. Tam se dogaja mučenje živali, eni pa jodlajo o nedovoljenem snemanju. In še; jebeš mi vse, če je normalen tist, ki gre za mesarja. In še 2.0; bulšit je, da je treba jest meso pa da je ...prikaži več to najbolj zdrava hrana. Ajde, navalite zdej.

  • robi2107 02:04 14.december 2022.

    Naj rajši ukrepajo proti mučiteljem živali. Tudi v odnosu do njih se kaže kultura posameznikov in družbe kot celote.

  • Ender3 16:20 12.december 2022.

    Taki sploh nimajo kaj delati v takšnih obratih. Samo izživljajo se nad živino ! Človek je, , najslabša žival !