Slovenija
55 ogledov

Domnevni slovenski heker na zatožni klopi

Sodišče. Shutterstock
Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je začela glavna obravnava v hekerski aferi Mariposa. Na zatožno klop je skupaj s soobtoženim nekdanjim dekletom sedel 26-letni računalničar iz Hotinje vasi Matjaž Škorjanc.

Glavna obravnava se je začela z branjem obtožnice, ki Matjaža Škorjanca, znanega tudi pod vzdevkom Iserdo, bremeni izdelave zlonamerne kode BF bot za vdor v informacijski sistem, trikratne pomoči pri napadu na informacijski sistem in pranja denarja velike vrednosti. Z njegovim programom naj bi španska kriminalna združba vdrla v več milijonov računalnikov po vsem svetu.

Škorjanc se danes še ni želel zagovarjati. Njegovo nekdanje dekle, 26-letna zdravnica Nuša Čoh pa je krivdo zanikala. Tožilstvo jo bremeni pomoči pri pranju denarja, ker da je Škorjancu posodila svoj transakcijski račun. Kot je dejala, si je nakazila razlagala kot "davčno ugodnejša". "Spoznala sem ga kot pridnega in poštenega študenta in sem mu popolnoma zaupala," je zatrdila.

Škorjanc se bo zagovarjal, ko dobi vpogled v dokaze

Današnji prvi dan glavne obravnave je bilo veliko pozornosti namenjene tudi postopkovnim vprašanjem. Obramba je neuspešno zahtevala zavrnitev obtožnice, saj jo je vložil okrajni in ne okrožni tožilec. Prav tako je zahtevala odpravo pripora in dovoljenje, da dobi Škorjanc vpogled v vso dokazno gradivo. Šele potem se bo Škorjanc tudi sam zagovarjal.

Njegov odvetnik Janko Jerman pravi, da fant "nima nobene zveze" s spornim računalniškim programom. "Prepričan sem, da je tožilstvo sprožilo postopek zaradi pritiska FBI. Mislim, da so tukaj dvomi že v sam obstoj kaznivega dejanja. Vsekakor ga pa ni storila moja stranka," je pojasnil v izjavi za medije.

Naj vas spomnimo

Škorjanc je bil aretiran pred dvema letoma v Mariboru ob pomoči ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI). Na predobravnavnem naroku sredi julija je zanikal krivdo in v primeru obsodbe mu grozi večletna zaporna kazen.

Po drugi strani sta soobtožena Darko Goričanac in Mentor Leniqi kaznivo dejanje napada na informacijski sistem priznala in se pogodila s tožilstvom, prvi za leto in šest mesecev zapora, drugi pa za leto in tri mesece.

Med obtoženimi je tudi prvoobtoženčeva mati Zdenka Škorjanc, ki jo tožilstvo bremeni pranja denarja. Iz zdravstvenih razlogov za zdaj ni sposobna spremljati sojenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.