Slovenija
27 ogledov

Domov pred kosilom

Predvsem na podeželju so starši proti, da bi morali otroci prvih treh razredov v Žurnal24 main
Osnovna šola. Najmlajšim v šoli ne bo treba prebiti najmanj šest ur; drugi tuji jezik ostane izbiren.
Po novem bo šport
Preimenovanje. Predlog je obdržal tudi preimenovanje tako imenovanih vzgojnih predmetov: športna vzgoja bo po novem šport, glasbena vzgoja glasba, likovna vzgoja pa likovna umetnost.

Zakon. “Izmed predlaganih novosti zakona o osnovni šoli (ZOŠ) smo umaknili predlog šesturnega programa za vse učence od prvega do tretjega razreda,” so odgovorili z ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ). Predlogu so najbolj nasprotovali starši iz ruralnih okolij. Na MŠŠ so umaknili še predlog enotnega termina zimskih počitnic, ker naj bi ga tudi v prihodnje urejali s pravilnikom o šolskem koledarju.

Ocene v tretjem ostajajo
Predlog sprememb ZOŠ je trenutno v medresorskem usklajevanju, do konca šolskega leta pa ga namerava predlagatelj poslati v potrditev na vlado. “Vsebuje le predloge, s katerimi se je v javni razpravi soglašalo,” so dejali na MŠŠ. Tako med predlaganimi novostmi zagotovo ostajajo neobvezno poučevanje drugega tujega jezika, uvedba številčnega ocenjevanja v tretjem razredu, preimenovanje predmetov in uvedba prvega tujega jezika v drugem razredu, neobvezno pa že v prvem.

98 odstotkov prvošolčkov po podatkih MŠŠ v šoli prebije več kot šest ur; med učenci prve triade je takih 92 odstotkov

Za tuji jezik se bodo še učili
Učitelje bo treba za zgodnje poučevanje tujega jezika usposobiti. “Razredni učitelji morajo usvojiti predvsem jezikovne vsebine, učitelji, ki končajo študij tujega jezika, pa se morajo dodatno usposobiti za poučevanje otrok in mlajših učencev v tujem jeziku,” je pojasnil dekan pedagoške fakultete Janez Krek. Uveljavitev te spremembe je predvidena šele v šolskem letu 2013/14.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.