Slovenija
17 ogledov

Domovi rešeni, Merkur še ne

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Merkur. Danes mora predložiti načrt prisilne poravnave. Menedžerji so se rešili hipotek.

Le še danes je čas za pogajanja o usodi Merkurja. Uprava mora namreč načrt finančnega prestrukturiranja sodišču predložiti danes. "Pogajanja z bankami in lastniki še potekajo," so v Merkurju pojasnili včeraj. Vse banke še vedno niso pripravljene Merkurju dati skupno 40 milijonov evrov posojila, prav tako še ni dogovora o tem, po kakšni ceni bi upniki svoj dolg lahko zamenjali za delnice Merkurja. Menda bodo vredne približno desetkrat manj, kot so bile ob prevzemu pred tremi leti.

Več izbrisov na isti dan
Vsem vodilnim menedžerjem, ki so sodelovali pri prevzemu, je uspelo izbrisati hipoteke s svojih nepremičnin, kažejo podatki iz zemljiške knjige. Po neuradnih informacijah naj bi jim Bine Kordež pred odhodom z vrha Merkurja zagotovil denar za posojila. Potrditve te informacije nismo dobili, datumi izbrisnih pobotnic, ki so razvidni iz zemljiške knjige, pa kažejo na določeno usklajenost, saj je pri več datum enak: 17. junij. Spomnimo, Kordež je s čela Merkurja odšel 1. julija.

"Vlagal vse, imam nič"
"Vsak posameznik ima drugačen položaj. Osebno sem večino svojih prihrankov v preteklosti namenil za nakup delnic Merkurja. Vse te delnice sem potem prenesel na Merfin. Kredit, ki ga omenjate, je bil večinsko zavarovan z delnicami, ki sem jih prenesel v Merfin, manjši del pa s hipoteko. Izguba zaradi lastninjenja je pri meni velika, saj sem vlagal samo v delnice Merkurja. Danes moj delež ni vreden nič," je povedal eden izmed nekdanjih vodilnih.

Drugi pa: "Delam že več kot 20 let in v tem času sem si nekaj ustvaril. Iz tega sem poplačal posojilo, izbrisal sem hipoteko s hiše in tudi z deleža v Merfinu." Koliko so k poplačilu prispevale dividende iz Merfina, nista želela komentirati.

Posojila še niso poplačana
"Te sreče, da bi bila posojila že poplačana, nihče ni imel – razen če je posojilo posameznik poplačal s čim drugim, denimo s prodajo premoženja ali najemom navadnega kredita pri kakšni drugi banki," pa je pojasnil Merkurjev predstavnik za odnose z javnostmi Rok Istenič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.