Slovenija
8 ogledov

Donacije upadle za 99 %

Donacije Žurnal24 main
Večji donatorji tudi v stečaju, prisilni poravnavi ali izbrisani.

Do konca avgusta je Mestna občina Ljubljana (MOL) dobila le 11 tisoč evrov donacij, kar je za 99 odstotkov manj kot leta 2007, ko jih je prejela rekordnih 1,28 milijona evrov. Na vprašanje, ali to pripisujejo temu, da je bilo leto 2007 prvo leto županovanja Zorana Jankovića in so si donatorji tako želeli zagotoviti posle v MOL, na občini niso odgovorili.

Štiri toliko kot vsi v 10 letih

Smo pa ugotovili, da so večji donatorji iz leta 2007, ki so prispevali sto tisoč evrov ali več, doživeli različne usode. Kraški zidar, ki je v Ljubljani gradil več stanovanjskih sosesk, kot so Viška sončava, Situla in Tribuna, je šel avgusta lani v stečaj. Gratel, ki je gradil optično telekomunikacijske omrežje, je od letos v prisilni poravnavi, čeprav njegova glavna financerka NLB zahteva stečaj. Podjetje Les Rovte pa so že leta 2008 izbrisali iz poslovnega registra.

Med večjimi donatorji je bila tudi Avtotehna. Ta je pozneje doživela menedžerski odkup, ta pa naj bi se zdaj končal z razlastitvijo menedžerjev. Banki upnici Gorenjska banka in Probanka, ki sta leta 2008 financirali prevzem Avtotehne, sta v zameno za reprogram posojil zahtevali lastniško prestrukturiranje, sicer sta napovedali, da bosta podjetje spravili v stečaj. Zdaj, ko je napovedana likvidacija Probanke, bodo podjetje najbrž poskušali prodati.

Omenjene štiri družbe so leta 2007 v ljubljansko blagajno prispevale 750 tisoč evrov. To je na primer sto tisoč evrov več, kot so vsi donatorji skupaj prispevali v desetih letih z izjemo leta 2007.

Komentarjev 2
  • privat 20:31 14.september 2013.

    bravo ...to pomeni da visoki krimanal je v upadanju!!! Župani pa bodo morali malo hujšati!

  • mrki 16:31 14.september 2013.

    očitno vam novinarčkom ni nič jasno ! Dejte map rebrat cajtnge iz leta 2007 pa se vam bo mogoče posvitalo da to niso bile DONACIJE , ampak PROSTOVOLJNI muz , če ne nebi noben od teh dobil deli v MOL-u ...prikaži veču - samo primer - polaganje optike , ko je zoki prekinu pogodbo !!! - kako se je nadaljevalo pa vemo - dobacija v višini 500.000 EUR !!! jebemti take novinarje - zato pa smo tam kjer smo.