Slovenija
90 ogledov

Donatorji zapuščajo Unicef

Unicef Anže Petkovšek
Afere. Unicef v pol leta izgubil 50 odstotkov donatorjev. Ukrepi. Revizija domnevno brez nepravilnosti, a izsledke skrivajo. V novi fundaciji staro vodstvo ne bo smelo kandidirati.

Slovenski Unicef je od decembra do maja izgubil 3.100 rednih mesečnih donatorjev, tako imenovanih staršev otrok sveta, ki jih je bilo še konec lanskega leta 11.900. Upad enkratnih donatorjev pa je še večji, saj jih imajo kar pol manj.

Krivda naj bi bila "medijska vojna zadnjih mesecev". Igralec Gašper Tič iz civilne iniciative Za boljši Unicef pa pravi, da "je javna podoba oškodovana ne po krivdi civilne iniciative, ampak vodilnih v Unicefu".

Revizija stroga tajnost

Da bi razjasnili obtožbe o domnevnih finančnih nepravilnostih, ki so v javnosti krožile zadnjega pol leta, je mednarodno združenje Unicefa iz Ženeve naročilo revizijo poslovanja. Revizorji naj ne bi našli nobenih dokazov o finančnih nepravilnostih ali slabem poslovanju tako vodstva kot zaposlenih. So pa podali priporočila za izboljšanje vodenja.

Toda 22-stranski dokument ostaja stroga tajnost. Podpredsednik mednarodnega Unicefa Lawrence Picard trdi, da zato, ker "gre za notranja pravila Združenih narodov, saj poslujemo tudi v nevarnih državah, kjer se morajo ljudje počutiti dovolj varno, da nam zaupajo brez posledic".

Unicef bi sicer lahko zaprosil za posebno dovoljenje za objavo dokumenta, a tega Picard ne namerava storiti, ker "dvomi, da bi bilo prošnji ugodeno".

Dvomi civilne iniciative

"Izsledkom revizije absolutno ne verjamemo zaradi vse dokumentacije, ki jo imamo. Izpostavljamo tudi plat, ki se formalnopravno ne da dokazati, to je moralno-etično delovanje zadnjega in predzadnjega vodstva Unicefa," pravi Tič.

O tem, da je bil ugled omajan, se strinja tudi Picard: "Upamo, da bo z revizijo konec razprav o Unicefu in da se bomo zdaj začeli ukvarjati s prihodnostjo, ki jo bo zaznamovala ustanovitev nove fundacije."

Izogibanje odstopu

To naj bi začeli ustanavljati v naslednjih 10 dneh. Po Picardovih zagotovilih v njej ne bo starega vodstva, temveč so najeli kadrovsko agencijo, ki išče znane Slovence za prevzem funkcij v novem Unicefu.

Tič pa se sprašuje, "zakaj, če je vse v redu s starim vodstvom, sploh potrebujemo novega". Opozarja na zapisnik seje, iz katerega naj bi izhajalo, da naj bi posebno pozornost namenjali zdajšnjim vplivnim članom in "definirali njihovo vlogo v fundaciji. To naj bi bil klub prijateljev znotraj fundacije brez formalnega vliva. Če znamo brati, je to torej pot do vpliva brez formalnega vpliva".

Na poziv k odstopu je vršilka dolžnosti izvršne direktorice Unicefa Alenka Jež Heinc odgovorila, da gre za stvar izvršilnega odbora. Odpoklic vodstva je civilna iniciativa sicer predlagala tudi za skupščino članov, ki bo 28. junija, a to še ni bilo uvrščeno na dnevni red.

Na skupščini bodo razpravljali predvsem o izsledkih revizije in novi fundaciji. Civilna iniciativa se za funkcije ne bo potegovala, saj pravijo, da si prizadevajo le za etičnost humanitarne organizacije.

Komentarjev 1
  • d 07:02 22.junij 2011.

    Kriva ni medijska vojna, krivi ste vi, vodstvo, ki ste dopustili, da vas nataknejo na vile. So že imeli razlog, o kvazi internih revizijah pa raje ne bom govoril. Poleg tega je absurdno, da si vodstvo izplačuje takšne plače, stroški ...prikaži več poslovanja so preveliki, konec koncev ste dobrodelna organizacija, ne pa svetovalno podjetje tajkunnom. Kak euro ali dva raje navržem klošarju na ulici, kot vam, pokvarjenim lopovom.