Slovenija
43 ogledov

Donirajo tudi iz ozadja

V tabeli donacij ni zajeta donacija Pivovarne Union, ker bo znesek opredeljen po Žurnal24 main
Donacije MOL. V nekaterih primerih doniralo več podjetij istega lastnika.

Ljubljana.Donacije v Mestni občini Ljubljana (MOL) so problematične s stališča uvajanja koruptivnih praks, saj je župan Ljubljane zelo visoke donacije prejel od podjetij, ki so bila odvisna od njegove volje in vpliva kot župana,” je po četrtkovem zaslišanju včeraj dejala predsednica parlamentarne preiskovalne komisije Alenka Jeraj (SDS).

Župan MOL Zoran Janković je na zaslišanju brez oklevanja priznal, da je sam klical podjetnike za donacije in celo predlagal višjo vrednost donacij, kot jih je naposled dobil. “Ali je denar iz večje ali manjše ljubezni, me ne zanima,” je zatrdil na zaslišanju.

Župan prostodušno prizna, da je od njih zahteval celo veliko več, kot so donirali – od 50 tisoč do dveh milijonov evrov.
Alenka Jeraj, SDS, predsednica preiskovalne komisije

 

Nekaterih predhodno zaslišani donatorji so namreč povedali, da donacij niso dali iz entuziazma in da so jih dojeli kot povečani komunalni prispevek. Jerajeva je že napovedala, da bodo morda na prihodnje zaslišanje povabili na soočenje tiste, katerih izjave se niso skladale.

Prvi KID, drugi Kraški zidar
Od leta 2006 pa do danes sta MOL največ donirala Kranjska investicijska družba (KID) in njeno hčerinsko podjetje Mons – skupaj več kot 1,1 milijona evrov. Kot je znano, si podjetnik Jože Anderlič že dlje prizadeva, da bi lahko stari Kolizej v njegovi lasti porušili in zgradili nov objekt, del katerega bo tudi 72–metrska stolpnica s prireditveno dvorano.

Na drugem mestu ni Vegradova donacija za Poljansko nabrežje, ampak Kraški zidar s podjetji, v katerih ima solastniški delež. Tega ima v Tridani, ki gradi kompleks ob Vilharjevi cesti, in v Urbanem centru. Nenazadnje pa je neposredno pri Kraškem zidarju 59 stanovanj v njegovi Viški sončavi naročil tudi Javni stanovanjski sklad MOL. Ta tri podjetja so MOL in njenim javnim zavodom v prejšnjih letih donirala slabih 850 tisoč evrov.

Z donacijo Slovenijavina pa je neposredno doniral tudi Energoplan, eden od treh največjih gradbincev Športnega parka Stožice. Po lanskem dokupu delnic je Slovenijavino v več kot 99-odstotni lasti holdinga Energoplan, zanje pa je bil najverjetneje zanimiv zato, ker na svojem zemljišču v Stari Šiški načrtuje kompleks 240 stanovanj.

Tudi preostali donatorji so večinoma gradbinci. Vegrad je MOL prodal 419 stanovanj v Celovških dvorih, Lesnina inženiring bo gradila tri stolpnice v Dravljah, A1 gradi naselje Atrium ob Šmartinski cesti in pripravlja načrte za Center Bellevue, Immorent pa načrtuje stolpnico na Bavarskem dvoru.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.