Slovenija
17 ogledov

Donosnost na slovenske obveznice pada

Obveznice imajo razmeroma visoko obrestno mero, na kar naj bi vplivala finančna Žurnal24 main
Zahtevana donosnost na slovenske obveznice se na sekundarnem trgu še naprej občutno znižuje in je danes upadla pod pet odstotkov.

Donos na državne obveznice z dospelostjo leta 2024 je bil tako na elektronski borzi MTS ob 13. uri pri 4,99 odstotka oz. 0,10 odstotne točke pod izhodiščem.

Pribitek slovenskih na desetletne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, je tako trenutno 3,16 odstotne točke.

Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic se je začel močno zviševati marca, in sicer zaradi špekulacij, da bo Slovenija po Grčiji, Irski, Portugalski, Španiji (za bančni sistem) in Cipru naslednja v vrsti za mednarodno finančno pomoč.

Obrestna mera je tako aprila za kratek čas presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. Od tedaj je le redko upadla pod šest odstotkov, prvič po poletju se je to zgodilo sredi novembra.

Padec napovedovali

Zniževanje obresti na slovenske papirje je skladno s pričakovanji analitikov. Ti so namreč napovedovali padec v primeru, da bodo izidi obremenitvenih testov slovenskih bank nakazali, da je Slovenija sposobna sama rešiti svoj bančni sektor.

Glede na objavljene izide kapitalske potrebe v zaostrenih razmerah v osmih slovenskih bankah znašajo nekaj manj kot pet milijard evrov, država pa bo morala tri banke dokapitalizirati s tremi milijardami evrov. Tako Ljubljana kot Bruselj sta ob tem izrazila prepričanje, da bo lahko Slovenija svoj bančni sistem rešila brez zunanje pomoči.

Evropska komisija je prav danes odobrila ukrepe državne pomoči za pet slovenskih bank. Odobrila je načrta prestrukturiranja za NLB in NKBM ter začasno pomoč za ABanko Vipa, pa tudi pomoč za nadzorovano prenehanje poslovanja Factor banke in Probanke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.