Slovenija
102 ogledov

Dopis o nižji pokojnini ni dovolj

Upokojenci Saša Despot
Upokojenci, ki so zaradi Zujfa dobili nižje pokojnine, morajo od Zpiza dobiti odločbo o tem in ne le dopisa, na katerega se ne morejo pritožiti, je odločilo ustavno sodišče.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bo moral 26 tisoč upokojencem, ki jim je Zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf) znižal pokojnine, izdati upravne odločbe o novi višini pokojnine. Dopisi, ki so jih pošiljali do zdaj, niso dovolj, ker se pravic posameznika ne sme spreminjati z dopisom, so odločili ustavni sodniki.

Zmaga ne pomeni nujno višje pokojnine

Rajko Pirnat opozarja, da to še ne pomeni, da bodo upokojenci upravičeni do razlike do svoje stare pokojnine. "Zakon je pomanjkljiv, saj sploh ne predvideva izdaje odločbe in zato niti ne navaja, ali gre za ugotovitveno ali konstitutivno odločbo. Od te interpretacije bo odvisno, ali bodo prizadeti upokojenci upravičeni do razlike," pojasnjuje Pirnat.

Konstitutivna odločba namreč ustvari novo pravno razmerje, ki velja od veljavnosti odločbe naprej, z ugotovitveno odločbo pa se le ugotovi, da je novo pravno stanje nastalo na podlagi zakona in je pravzaprav le obvestilo stranki. Pirnat meni, da gre Zujf razumeti bolj v smeri ugotovitvene odločbe. V tem primeru bi znižanje pokojnin veljalo od 1. junija dalje, vendar se v primeru izdajanja odločb za nazaj postavlja vprašanje njihove retroaktivnosti, ki pa je v pravu dovoljena zgolj izjemoma.

Naslednja postaja upravno sodišče

"Dopise lahko razumejo kot odločbo in vložijo upravni spor ali pa zahtevajo izdajo odločbe in se nato pritožijo na izdano odločbo, lahko pa tudi oboje. Če Zpiz odločbe ne bi želel izdati, se je možno pritožiti tudi na neizdajo odločbe," pravi Pirnat, ki meni, da bi moralo upravno sodišče postopek prekiniti in zahtevati ustavno presojo Zujfa, sicer bo šlo le za "pravno žoganje". Dopušča pa možnost, da bo Zujf v tem delu že prej spremenjen.

Na to opozarja tudi Mirko Miklavčič iz Zveze društev upokojencev.  "Pričakujemo ustavno presojo zakona. Če bo ta člen, ki je znižal pokojnine, razveljavljen, potem bodo tudi odločbe in pritožbe na odločbe nepotrebne. Hkrati še ne vemo, kdaj jih bo Zpiz izdal," pravi Miklavčič in opozarja, da ni razloga za paniko in hitenje. Dodaja, da bodo članstvu pomagali pri sestavi pritožb, če bodo te potrebne, morda bodo pripravili tudi vzorec pritožbe, kot so ga že za prvi odziv na dopis Zpiza.

Na Zpizu odločitev ustavnega sodišča še preučujejo. "Ustavno sodišče v sklepu z dne 12. 7. 2012 meni, da ne gre v primerih od 2. do 5. odstavka 143. člena ZUJF za 'usklajevanje pokojnin in drugih nadomestil ter prejemkov', kot je to poimenoval zakonodajalec, temveč za poseg v pravice, ki terjajo izdajo odločbe. Zavod ta sklep proučuje, saj nikoli do sedaj ni izdal nikakršne odločbe o kakršnikoli uskladitvi, tudi negativni," so sporočili iz Zpiza.

Desant na Zpis

Dodali so še, da so imeli v zvezi z nižanjem pokojnin več kot sedem tisoč telefonskih klicev, kar 2.900 upokojencev pa se je osebno oglasilo na izpostavah zavoda. Vloženih je bilo 5.300 ugovorov zaradi znižanja.

Na ustavno sodišče se je zaradi dopisa Zpiza, s katerim so ga obvestili o nižji pokojnini, pritožil upokojenec iz Maribora. Ustavno sodišče je njegovo pritožbo zavrglo, ker dopis Zpiza sploh ni akt, ki bi ga bilo mogoče izpodbijati. Je pa sodišče odločilo, da mora Zpiz izdati odločbe, zoper katere se bodo lahko upokojenci tudi pritožili in po izčrpanju pravnih sredstev vložili oceno ustavnosti Zujfa. To oceno je sicer Varda že vložil, a jo je ustavno sodišče zavrnilo, ker ni izčrpal vseh pravnih sredstev.
.

Komentarjev 4
  • Sandi Miladić 23:37 17.julij 2012.

    Ma jst imam 24 let in s ponosom in žalostjo lahko rečem da je ta država gnila in smrdi od gnilobe predvsem pa da se mi jebe za to državo na tak način!!!

  • mike2 23:00 17.julij 2012.

    Kaj Janšin postopek kraje dela zasluženih pokojnin vsem, ki so imeli nekakšno povezavo z NOB in antifašistično koalicijo ne predstavlja diskriminacijo? Naj se prikaže koliko so zmanjšane pokojnine osebam kot je bivši javni tožilec Drobnič, za katerega se ve kam ...prikaži več spada!SRAMOTA !

  • 1111 18:34 17.julij 2012.

    ...sramota... Karel, lahko te je sram, sram...ljudje, ki so pošteno delali in plačevali vse dajatve in finansirali, take kot ti in gnoj, ki ga podpiraš, prišli do "belega kruha", sedaj pa jim jemljete kruh od ust, ki so vam ...prikaži večm ga dali????? SRAM TE BODI!!!