Slovenija
10514 ogledov

Dopisna seja vlade. Tudi o lanskih bonih.

hotel recepcija receptorka receptor Profimedia
Vlada soglaša z dopolnili k predlogu PKP10.

Vlada je na današnji dopisni seji soglašala s predlaganimi dopolnili k predlogu zakona o dodatnih ukrepih zaradi posledic covida-19. 

Predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 (PKP10) bo državni zbor na izredni seji obravnaval jutri. Zakon med drugim predvideva enkraten solidarnostni dodatek za upokojence s pokojninami do 714 evrov, kmete brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalide in vojne veterane, pa tudi mesečni dodatek za pripadnike sil za zaščito in reševanje ter za dijake in študente, ki pomagajo pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah.

Podaljšuje tudi lanske turistične bone, in sicer do konca junija 2022. Poleg tega v dopolnjeni obliki, ki jo je minuli teden potrdil odbor za finance, prinaša začasno zvišanje najvišjega plačnega razreda za zdravnike in zobozdravnike s 57. na 63. plačni razred. Prav obravnava dopolnil, ki niso bila skladna s poslovnikom DZ, je na odboru pripeljala do obstrukcije dela opozicije.

Prerazporeditev denarja znotraj proračuna

Vlada je na dopisni seji poleg tega razporedila in prerazporedila sredstva državnega proračuna za leto 2021. Med drugim je ministrstvu za zdravje razporedila sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 18,4 milijona evrov za financiranje izdatkov, povezanih z epidemijo covida-19, in sicer za prejete račune za nakup cepiv za covid-19, za zahtevek zavoda za zdravstveno zavarovanje za izvedbo PCR-testiranja ter za nakup zdravil proti covidu-19. V okviru finančnega načrta ministrstva je vlada prerazporedila 2,6 milijona evrov.

Vlada je v veljavni načrt razvojnih programov državnega proračuna za obdobje 2021-2024 uvrstila projekt nove proizvodnja elektronskih sklopov - FTA 2 in mu s tem odobrila sofinanciranje upravičenih stroškov v višini 1,37 milijona evrov, in sicer v skladu z zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, saj je ocenila, da projekt bistveno prispeva k regionalnemu razvoju.

Vlada je sprejela tudi odzivno poročilo na revizijsko poročilo o uspešnosti vlade ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pri zmanjševanju revščine v obdobju od leta 2017 do 2020. V njem vlada pojasnjuje, da bo predlog resolucije o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje od 2022 do 2030 obravnavala do 15. januarja.    

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • QSprm 19:56 26.december 2021.

    Rezimska propagandna agencija seveda ne bo objavila, da so nadomestila le licemerska krinka. V PKP10 je skrita uvedba diktature rezima korona teroristov. Uzakonjenje vladanja z odloki in ukinitev osnovnih clovekovih pravic.

  • Stane Adamič 18:11 26.december 2021.

    Juri pa se baje spet zbuirajo levi fašisti?

  • jakec1575 17:33 26.december 2021.

    Omenimo se tradicionalna kukavicja jajca. Neomejeno vladanje z odloki in astronomske kazni za protestnika proti vladi. Fadizem 30let 20 st.