Slovenija
21 ogledov

Dopisovanje med kulturniki in Janšo

Izpitni center Ljubljana Anže Petkovšek
Koršič: Janša je bil sam v isti situaciji na zaslišanjih na Roški. Janša: Res ste podobni tistim z Roške. Tistim z druge strani namreč. Sodelavcem Udbe in Kos JLA namreč. Iste metode ovajanja.

Besedilo KOKS, DSP, Odbora za pravično in solidarno družbo ter Gibanja TRS o razlogih in ciljih protestnih gibanj v Sloveniji, na katerega se je odzval predsednik vlade Janez Janša, je nastajalo v kolektivnem avtorstvu, je danes pojasnil Igor Koršič. Dodal je, da je Janševega odziva vesel, saj bodo lahko z njim dopolnili svojo informacijo.

Janša je v odzivu na  izrazil obžalovanje, da omenjeno pisanje v angleščini blati Slovenijo v tujini in Koršiča pozval, naj mu sporoči ime avtorja besedila, sicer bo za avtorja v pravnem smislu prisiljen prepoznati kar njega samega. Predlagal je tudi, da naslovnikom poslane informacije v angleškem jeziku sporočijo popravke citiranih in drugih neresničnih navedb v besedilu.

Koršič je danes povedal, da bo "Janševo želo izpolnil in njegovega pisma dodal omenjenemu besedilu". Ko bo to končano, ga bodo posredovali tujim medijem, agencijam, sestrskim organizacijam in uradom Evropske unije.

Predsednik DSP Veno Taufer je pojasnil, da je informacijo v angleščini posredoval le nekaterim svojim prijateljem v tujini, ki so obveščeni o tem, kako ga blatijo v domovini. Sam je ogorčen predvsem nad zgodbami o mladih, ki so jih zaprli na demonstracijah v Mariboru in ki jih, kot je dejal, držijo za talce.

Keber: poseganje v misli

Po besedah Dušana Kebra, predstavnika Odbora za pravično in solidarno družbo, je zgodovina Janševe vlade pravzaprav zgodovina obračunavanja z mediji. Janševo pismo po Kebrovih besedah pomeni poseganje v področje nastajanja besedila, kar že skorajda pomeni poseganje v misli.

Janša so se na družbenem omrežju Twitter odzvali na Koršičeve besede, da mora sam dobro vedeti, zakaj mu avtorja besedila, tudi če bi bil samo eden, ne bi izdal. Po Koršičevih besedah namreč zato, ker je bil Janša sam v isti situaciji na zaslišanjih na Roški. Zapisal je: "Res ste podobni tistim z Roške. Tistim z druge strani namreč. Sodelavcem Udbe in Kos JLA namreč. Iste metode ovajanja."

Policija: Ukrepi niso bili pretirani

Na informacijo v angleščini, naslovljeno "Slovenians demand radical change" se je odzvala tudi policija in zanikala nekatere navedbe, ki se nanašajo na njeno ravnanje.

Poudarili so, da ne drži, da so bili nekateri ukrepi, kot so zaprtje centra glavnega mesta, uporaba policistov posebne policijske enote in njihove opreme ter zapiranje večjega števila mladostnikov, pretirani glede na pretežno mirno naravo zbiranj. Vsi policijski ukrepi so bili zakoniti in rezultat temeljite predhodne strokovne varnostne ocene in izkušenj s preteklih zbiranj, policijo pa je pri odločitvi glede ukrepov vodila izključno skrb za varnost udeležencev in zakonska obveza, da mora zagotoviti javni red ter zaščititi ljudi in njihovo premoženje.

Da so se v nekaterih policijskih postopkih in sodnih pridržanjih znašli tudi mladoletniki, pa je posledica njihovega ravnanja, so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.